Ha egyedül otthon elkezdek tanulni Kvantummechanikát, fogom tudni érteni?
A newtoni relativitáselméletet lényegében a Galilei relativitás elv, hasonló az einsteinihez csak a Lorentz transzformáció itt simán a sebességgel való eltolás, a többi transzformáció meg ugyanaz mindkettőben.
6. oldal
Kedves kérdező!
Az utolsó hozzászólásodból látszik, hogy bőven van még mit tanulnod nemcsak fizikából, hanem matematikából is, mielőtt nekifoghatnál a kvantummechanikának.
Az a bizonyos "bal lábára döntött M betű" a nagy görög szigma jel, ami összegzést jelent, és úgy olvassuk ki, hogy "szumma". Alatta meg biztos van egy kis i vagy kis n esetleg m betű (igazából bármilyen betű lehet), ami pedig az összegző index a szumma jel után következő kifejezésben. Majd fogsz látni kinyújtott S betűket is, amelyek az integrált jelentik. :)
Sajnos sem a magasabb fizikát, sem a matematikát nem lehet megérteni az alapok elsajátítása nélkül. Jelen esetben ez a klasszikus fizikát jelenti Newton- és Kepler-törvényesül és legfőképpen Hamilton és társai által a XIX. században kidolgozott elméleti mechanikástul, amelynek alapja a variációszámítás. Itt kell megismerkedni a Lagrange- és Hamilton-függvényekkel, Euler-Lagrange-egyenletekkel, Hamilton-Jacobi egyenlettel, és a fizikának arra a mára általánossá vált törekvésével, hogy az alapvető törvényeket variációs elvekre vezessük vissza, és amely ezért a fizika nagyon sok területén előkerül. Emellett nem ártana a klasszikus elektrodinamikát is megtanulni a Maxwell-egyenletekkel, elektromágneses hullámokkal, szórási folyamatokkal, stb.
Mindehhez jön a matek, mint a fizika nyelve, amelynek segítségével a fizika kommunikál, és amelyhez a differenciál- és integrálszámítás, közönséges és parciális differenciálegyenletek, valószínűségszámítás és statisztika, valós és komplex függvényanalízis, vektorszámítás (komplex vektorterek is) és némi vektoranalízis és csoportelmélet is elengedhetetlenül szükséges.
Az ELTE fizikus szakán a diákok "főműsoridőben" tanulják a fenti dolgokat heti 5 nap + hétvégén is, dolgozatokra és vizsgákra készülve, házi feladatokat megoldva 5 éven keresztül úgy, hogy már a gimnáziumból jönnek, nem pedig az általános iskolai fizikára építenek.
Tehát a válaszom tömören: ha tényleg meg is akarod tanulni a kvantummechanikát, nemcsak ismeretterjesztő szinten egyfajta népszerűsítő irodalmi képet és analógiák által elképzelt világot hordozni magadban minderről, akkor rengeteget kell tanulni szisztematikusan és óriási önfegyelemmel. Ez nyilván nem 5 évet fog igénybe venni, hanem többet, mivel nem egyetemen tanulod és közben élned kell az életedet is.
Ez sajnos másképp nem fog menni. Ha ugyanis az alapok nincsenek meg, akkor szakmailag nem fogod megérteni, és maradnak az ismeretterjesztő könyvek meg a Discovery Channel.
Ezt mondjuk elég durván hangzik. Most sajnálom igazán, hogy csak 3-asokat szereztem régen matekból. Most bezzek érdekelne a dolog, de ez az 5 éve elérhetetlennen tűnik. De az biztos, hogy itt nem adom fel.
Van ötletetek olyan oldalra, ami gyorsan és érthetően összefoglalja az álatlános és szakközépiskolai matematika anyagot? Nyilván maradt bennem emlék ezekből, de mivel akkor még annyira nem érdekelt a matek és amúgy is reálos beállítottságú voltam, tojtam rá. Most kezdem el látni a szépségeit és a szükségességét.
itt sokat tanulhatsz: [link]
(matek, fizika alapszinttől felsőbbig de angolul)
még régebben én is használtam ezeket a videókat tanuláshoz: https://www.youtube.com/user/HunDigitalSquirrel/playlists
(ez az alap matek egyetemen lényegében)
Itt BME-s egyetemi előadásokat találsz
matematika a1 tárgy lényegében az analízis 1 (kalkulus)
ez nagyon fontos a fizikában (meg a 2-es is)
van még fent BME-n fizika is mint pl mechanika meg elektromágneses terek azok is jók
eszembe jutott még egy bme-s videósorozat
https://www.youtube.com/watch?v=QL1wJIqIEtU&list=PLYvgvZKDeu..
Ez mérnököknek tartott kvantummechanika előadás, nem igazán olyan stílus mint amit a fizikusoknak adnak le. A számolások úgy vettem észre nincsenek alaposan elmagyarázva, ez inkább akkor jó ha már van tényleg sok alapismereted.
Az én fogalomalkotásomban az értés, és az elfogadás elkülönül.
A kvantummechanikát a maga felsőbb matematikai formalizmusa mellőzésével megérteni az én olvasatomban nem lehet. Maximum elfogadni lehet bizonyos kijelentéseit, és a továbbiakban ezekre alapozva lehet operálni tovább úgy, hogy az alapok a homályzónában maradtak.
Autodidakta módon, átlagos képességekkel valami ilyesmi érhető el szerintem.
Sajnos alapok nélkül nem lehet "operálni" semmivel. Hogyan tudna bárki is bármit kezdeni kvantummechanikában, ha nem tudja, hogy a Schrödinger-egyenlet egy zárt kvantumrendszer Hamilton-operátorára vonatkozik, és hogy ez az egész formalizmus a klasszikus fizikai rendszerek Hamilton-függvényes analíziséből ered? A Schrödinger-egyenletben ott vannak a kinetikus energia tagok meg a potenciálok, elektromágneses térben a rendszert a térhez csatoló tagok is, amelyek mind a klasszikus fizikában illetve elektrodinamikában gyökereznek, tehát annak megértése nélkül mozdulni sem lehet itt sem.
A fizika hierachikus tudomány, és az alapok nélkül nemcsak megérteni nem lehet a felsőbb szintű dolgokat, hanem az a fogalmi kép és modellalkotó készség sem alakul ki, amely ehhez a magas szintű gondolkozáshoz szükséges.
A 130 feletti IQ alapból nem árt annak, aki természettudománnyal akar foglalkozni. Mondhatni, ez kéne legyen a belépő szint.
De jobb inkább százalékban mondani, mert van vagy három különböző pontszámítási rendszer. Ami az egyiknél 137, a másiknál 155.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!