Ha a Holdon egy 10 emeletesről valaki leugrana, belehalna vagy "könnyedén" földet - vagyis holdat - érne?
Ha a felvételek alapján nézzük a Holdon ugráló embereket, beöltözve szkafanderben is elég lazán szökdécselnek.
Tényleg már tegnap óta ezen gondolkozom, h mekkora kárt szenvedne ha magasról zuhanna vki. Mondjuk ha fejére esne, az biztos nem tenne jót. De ha lábra vagy oldalára érkezne az szerintem nem lenne annyira vészes. Hacsak persze nem egy kiálló éles kőre landol, ami megszúrja az illetőt. De tegyük fel sima a felszín és nem fejjel lefelé érkezik. Pláne ha még 100 kilós, tehát kissé túlsúlyos - némi zsírréteggel - puha "tárgynak" számítana, így kicsi az esély h csontja is törne. Olyannak tudok elképzelni egy ilyen esést mint mikor az ember kiugrik az égő házból és a tűzoltók ponyvájára zuhan, ahonnan utána kicsit visszapattan. Annyi, hogy a holdi gravitáció miatt kicsit lassabban zuhanna, ideje lenne helyezkedni is a levegőben.
Ne dőlj be olyan butaságoknak kérdező, hogy a súly számít, akár más mondja, akár magad gondolod. Nem számít, kizárólag a tömeg számít.
Klasszikus általános iskolai példa (nem nálunk, mert nálunk most erre nincs pénz - korábban én még láttam). Végy egy gramm ólmot és egy gramm tollat. Ejtsd el mindkettőt, az ólom toronymagasan győz - sőt, akár be is lapul. Azonban helyezd őket egy vákuumos csőbe és ott tedd ugyanezt. Csodák csodája, egyszerre fognak becsapódni.
Egyébként: v=gyök(2*s*a). Ha tehát azonos magasságról indulunk, a sebességünk a tömegtől függetlenül, csak az úttól és gyorsulástól függ. A "belapulásunk" meg ettől a sebességtől és az "összenyomhatóságunktól". Szóval peches esetben a lábad kitörhetne, szerencsés esetben húzod pár percig.
A kérdezőnek nem ezzel van a problémája, hanem azzal, hogy egy nagyobb tömegű valami egy ütközéskor szerinte nagyobb roncsolódást is szenved. Ami persze teljesen téveszme, mert a roncsolódás nem ettől fog függeni, hanem a test szerkezetétől, anyagától stb. Könnyen belátná ezt, ha a falhoz vágna egy tojást és egy hasonló méretű vasgolyót, de ő inkább rudakkal megrakott teherautókat képzel el, gondolatban összemosva a teljes testet a sofőrkabinnal, ami persze, hogy jobban össze fog zúzódni, ha van mögötte még 10 tonna vas.
Szóval nagy a zavar a kérdező fejébe, de a lényeg, hogy egyre jobban meggyőzi magát :)
"Végy egy gramm ólmot és egy gramm tollat. Ejtsd el mindkettőt, az ólom toronymagasan győz - sőt, akár be is lapul. Azonban helyezd őket egy vákuumos csőbe és ott tedd ugyanezt. Csodák csodája, egyszerre fognak becsapódni."
Na és?? Ezt mindenki tudja. Nem értem ezzel mit akartál 14-es. Én már az elején is leírtam, hogy nem vagyok teljesen biztos abban, amit leírtam, nem tenném rá a fejemet, de ha már megakartok cáfolni, hülyének beállítani, akkor ne ilyen ovis tollas példákkal gyertek. Olyat se írjatok hogy szürreálissá válik a beszélgetés, vagy ha már leírjátok, akkor magyarázzátok el miért?? Vagy ahhoz már nincs tudomány?? Fikázni bárki tud, de erre senki sem kíváncsi, elfajultak a válaszok személyeskedéssé. Az itteni okoskodók most figyeljenek, ezt cáfoljátok meg: 100 kilós ember a Földön 38km/h-val becsapódva 5531 Joule energiát képvisel, a Holdon ugyanez az ember 17 kiló (az öltözéktől tekintsünk el) , ott becsapódva ekkora sebességgel, már csak 940 Joule az energia. Akik szerint 38 km/h-val becsapódva a Holdon és a Földön is ugyanakkora sérülést szenvedek (tekintsük a becsapódási pontot ugyanolyannak), azok vizsgáltassák ki magukat. Két ugyanolyan lövedéket juttassatok egy vastag acéllemezbe egyszer 940 Joule-al, másodszor pedig 5531 Joule-al, és meglátjuk melyik lövedéket éri nagyobb sérülés! Vagy tételezzük fel, hogy egy ember elmegy egy olyan bolygóra, ahol akkora a gravitáció, hogy robotruhával is alig bír mozogni, na és szerintetek ezzel az emberkével mi történne, ha ott 38 km/h-val becsapódna??
7.-es vagyok:
Mivel érdekelt a dolog,ezért vagy egy kis időt eltöltöttem a feladattal. Valóban számít az ember tömege. Viszont inkább csak áttételesen. A sűrűsége a lényeges érték. Pl. átlagosan a zsír sűrűsége 0,94 g/cm3 ,az izomzaté 1,05 g/cm3 de ugye emberre számítva 1,06 g/cm3 at írtak. Egy cupákosabb ember sűrűsége kisebb mint egy véznáé, viszont térfogata nagyobb.
A belső szervek tömege viszont dagadtnál meg a girhesnél is azért kb ugyan olyan. Esésnél a legnagyobb gond az,hogy ha az agy sérül,vagy a szív, vagy a tüdő. Ezek tömege/sűrűsége/mérete közel azonos. A bordáké dettó. Mikor becsapódik az illető,akkor ezek a szervek tovább mozognak míg bordát nem érnek (vagy koponyát). Mikor oda értek akkor roncsolódnak és annak mértékében csoffad meg az illető vagy sem.
A becsapódás előtti sebességet nem befolyásolja a tömeg viszont az addig gyűjtött energiát igen. Viszont az energia átadás esetében már a térfogat és az átlagos sűrűség számít. Pontosan nem tudom kiszámolni,hogy ezek mennyire jönnek ki egy 50 kilós meg egy 100 kilós embernél de a soványnál hátrány a soványsága a daginál viszont előny a dagadtsága.
A dagi becsapódáskor puhább résszel érkezik,ami lassítja a becsapódást, elnyeli az energiát. Ha nem fejre vagy lábra érkezik,akkor a dagadtnak jobb,amúgy a soványnak.
Igazából a sebesség a legfontosabb tényező a dologban, mivel az négyzetesen növekszik a képletben.
Úgyhogy igaza volt annak,aki felhozta,hogy van szerepe a tömegnek a becsapódásnál. Abban nincs, hogy mekkora sebességet ér el az ugró. Hogy mekkora sérülést szenved az illető, azt meg a lassulással kellene meghatározni.
Nem akarok hülyeséget mondani, de nekem úgy rémlik,hogy 20g körül törnek a csontok és 100 g körül már jó eséllyel meghal az illető. Most találtam egy olyat, hogy kb. 180g volt a legnagyobb feljegyzett érték amit még túlélt az illető. Egy autóversenyző balesetében.
"100 kilós ember a Földön 38km/h-val becsapódva 5531 Joule energiát képvisel, a Holdon ugyanez az ember 17 kiló (az öltözéktől tekintsünk el) , ott becsapódva ekkora sebességgel, már csak 940 Joule az energia"
A 100 kilós embernek a Holdon is 100 kiló a tömege, tehát a Holdon is 5531 Joule az energiája, meg akárhol is, a súlytalanságban is.
Csak egyet felejt el itt mindenki:
a Földön akár meztelenül is ugorhatsz - de a Holdon egyelőre kell az űrruha. Az egy 100 kg-os embernél legyen mondjuk 200 kg. Külön hátrány még, hogy magasan van, ezért a fékezésnél nem segít semmit, sőt: erősen hátrányos módon próbál meg összenyomni (ha pedig a fejedre esel, az régen rossz).
Tehát maradjunk annyiban, hogy talán a 3. emeletről még leugorhatsz, ha szeretnél egyben maradni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!