Ha a Holdon egy 10 emeletesről valaki leugrana, belehalna vagy "könnyedén" földet - vagyis holdat - érne?
kb 38 km/h ra jön ki a sebesség a becsapódás előtt.
Úgyhogy kb annyi baja lenne az ugrónak, mint ha nekifutnál 38 km/h val a falnak. Szerintem túlélhető.
A holdon 1,6 m/s2 a gravitációs gyorsulás.
Energia = tömeg x sebesség (ez kg*m/s)
A mértékegység viszont kg*m2/s2 úgyhogy az a képlet nemigen jó. Szóval valószínűleg (m x v^2) lesz az.
Bár nekem úgy rémlik, hogy még 1/2 -es szorzó is van benne.Aki akarja guglizza ki.
Egyébként ezzel a mozgási energiás dologgal megfogtál. Szerintem nem számít a dolog, mivel a tömege az embernek ugyan annyi a holdon is meg a földön is. Csak a súlya más. A képletben viszont tömeg van. Viszont erre tuti nem tenném fel az egyik herémet. :)
"az nem lényeges, hogy a súlyod is sokkal kisebb a Holdon?"
Ütközéskor nem.
"Ha egy mérlegnek nekiütközöl a Holdon 38 km/h-val, akkor az sokkal kevesebb értéket mutatna, mint ha ugyanez a Föld-ön történne"
Ezt meg miből gondolod, kipróbáltad?
"Ejtsetek le egy jó vastag üveg lapot 20 cm-ről, majd másodjára úgy, hogy rögzítetek rá annyi súlyt, ami megfelelne a Hold-i súlyának. Értitek mire gondolok?"
Nem igazán. Te érted?
"Energia = tömeg x sebesség."
Gratulálok a fizikatanárodnak.
"Bocsánat ha valamit pontatlanul írtam"
Tulajdonképpen mindent.
"csak a józan eszemmel gondolkoztam"
El sem merem képzelni, mi lenne, ha nem lennél józan.
hát, a 10 teteje az 11 szint az olyan 35 méter. az a holdon olyan 10,6 m/s becsapódási sebesség.
ennyit a földön szűk 6 méter zuhanás után szedsz össze.
ha rosszul érkezel, akkor simán összetöröd magad, ha jól, akkor nem annyira. nagyon helyén kell lennie az eszednek, hogy bokatörés nélkül megúszd.
De ha itt a Földön 100 kilós vagyok, a Holdon sokkal könnyebbnek érezném magam, azért annyira lehet h mégsem ütődnék meg, nem? Mármint egy holdi mérleg a földi 100 kilós testemet 17 kilónak mutatná, vagy ott hány kiló lennék? Meg aztán lehet hogy vissza is pattannék holdatéréskor.
Vagy ha van egy 5 kilós macskánk, akit ledobunk a Holdra, ő meg még könnyebbnek számítana, és még egy kicsit pattogna mire lent maradna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!