Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi az ami lepotyog a fémről,...

Mi az ami lepotyog a fémről, és hogy változik ettől a fém?

Figyelt kérdés
Videó az 1. hozzászólásban
2016. márc. 8. 07:54
 1/9 A kérdező kommentje:
2016. márc. 8. 07:55
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

A reve, más néven cunder, azaz vas-oxid.

Acél hevítésekor a felülete oxidálódik, leég. Ha kovácsolják ez az oxidréteg pörög le.

2016. márc. 8. 09:49
 3/9 anonim ***** válasza:

Bocs! A kérdés másik fele.

Hogyan változik a fém?

- Fogy.

Kovácsoláskor, hengerléskor számítani kell fém veszteségre.

2016. márc. 8. 09:53
 4/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Arra gondoltam, hogy keményebb, de sérülékenyebb lesz a fém, vagy lágyul vagy stb.

2016. márc. 8. 10:04
 5/9 anonim ***** válasza:

Közben eszembe jutott:

A reve, laza szerkezetű vas-oxid kicsit védi az acélt a dekarbonizációtól.

A dekarbonizáció az a jelenség, mikor a kovácsolt, vagy hőkezelt acél felületéből ( 0,2 - 1,5 mm mélyen)kiég a szén.

2016. márc. 8. 11:13
 6/9 anonim ***** válasza:
Maga a zunder az inkább olvadt halmazállapotú (folyékony) vasgolyócska, nem vas-oxid. Mire leér a kb. méteres magasságból, addigra megszilárdul. Illetve előfordul hogy még nem (nagyobb tömegű, vagy kevesebbet zuhan), ilyenkor fröccsen egyet, mint a vízcsepp mikor leér, és kisebb cseppekre esik szét, amelyek viszont már kvázi azonnal megszilárdulnak és szétgurulnak a földön.
2016. márc. 8. 15:27
 7/9 anonim ***** válasza:

Tisztelt #6 Válaszadó! Biztos használják ebben az értelemben is a cunder, vagy zunder szót. Bár Dunaújvárosban megtapasztaltam saját bőrömön milyen az a "kohász szúnyog" de erre nem emlékszem.

Te hol hallottad?

2016. márc. 10. 14:24
 8/9 anonim ***** válasza:

Sokfelé. Apám sokat hegeszt ívvel, őtőle halottam először ezt a kifejezést. Azután hallottam már több felől, egy ismerőse hegesztő a Katerban, meg egy haverom is ott dolgozik, egy másik ismerősöm pedig karosszéria-lakatos. Mind cundernak vagy cündernek hívják a hegesztéskor keletkező olvadt vascseppet, ami a földre huppanva vagy szétfröccsen, vagy apró golyócskaként gurul tovább (és igen, néha a cipőbe is bele sikerül csöppennie, amitől aztán szép csárdást tud járni az ember :D).

Gondolom német eredetű szó lehet, a zunder taplót, míg a zünder gyújtót jelent. Valószínűnek tartom, hogy ez utóbbi lehet az eredete, mert valóban képes meggyújtani a rongyot vagy más éghető dolgokat a hőmérsékleténél fogva, ha belecsöppen.

2016. márc. 10. 14:44
 9/9 anonim ***** válasza:

#6 - 8 Válaszadó! Tökéletes magyarázatot adtál a szó eredetére.

A kovácsolás, vagy hengerlés közben lepattogó meleg reve is tud tüzet okozni. Valószínűleg innen a kettős értelmezés.

- - - - -

Tüzes csárdást én is láttam.

Még a Dunai Vasmű fénykorában dolgoztam az acélműben. Az új dolgozókat, gyakornokokat is eligazították a helyes öltözködést illetően. Az alumínium pigmenttel bevont kohászcsizmában lehet feszíteni, hetykén villogni - üzemen kívül. De a kemence soron tanácsos a nadrág szárát kívül viselni.

C. nem figyelt, vagy elengedte a füle mellett, de a nadrágszárát betűrte a csizmába. Egyik próbavételkor, ( egy-két csepp vas/acél gyakran elszabadul ) hirtelen táncra perdült C. kolléga.

Ha eszembe jut még ma is csiklandozza oldalam a röhögés.

2016. márc. 10. 23:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!