Mikor lesz a terület maximális?
Szerintem P a kör ívén kell hogy legyen, méghozzá ott, ahol az AB szakaszra merőleges szakasz metszi a kör ívét (legyen ez most M). Ez esetben a C pont egybeesik a B ponttal.
Ha ez nem megengedett, akkor a P pont legyen továbbra is a kör ívén, az M ponttól végtelen kis távolságra A pont felé. Így C végtelen kis távolságra lesz az AB szakaszon B ponttól, a terület ebben az esetben is ugyanakkora lesz (illetve végtelen kicsivel kisebb, ami kvázi ugyanaz).
Egy ábra a gondolkozás segítéséhez:
A megoldáshoz tudni kell, hogy például tudsz-e deriválni?
AC = c
AB = d
DP = m
akkor
m = √{(c/2)[d - (c/2)]}
és a terület
T = c*m/2
behelyettesítés után
T = [√(2d*c^3 - c^4)]/4
Deriválás után azt kaptam, hogy
c = 3d/2
=======
vagyis az AC távolság az átmérő másfélszerese.
Zsiga megoldását nem tudtam ellenőrizni, mert nem tudom a 'd' értékét.
DeeDee
Helyesbítek
A rajzon látható terület és magasság értékek alapján visszaszámoltam és azt kaptam, hogy az átmérő 12 egység a rajzon.
A kapott c = 1,5d értéket felhasználva az jött ki, hogy egy 'd' átmérőjű kör esetén a maximális terület:
T = (3√3/16)d²
vagy
T = (3√3/4)r²
DeeDee
Asszem megvan a deriválás nélküli megoldás!
Ha az ADP háromszöget tükrözöd az átlóra, akkor a körbe írt, keresett területű egyenlő szárú háromszöget kapsz.
A körbe írható ilyen háromszögek között az egyenlő oldalú a legnagyobb!
Ha kiszámolod a DAP szöget (tgα = 2m/c), akkor kereken 30°az eredmény!
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!