Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Azt hogy magyarázzák hogy a...

Azt hogy magyarázzák hogy a föld gravitációja ekkora holdat megtart?

Figyelt kérdés
Tudom nem ebbe a kategóriába tartozik csal ez a legaktívabb rész. Pont akkora a hold meg annyira messze van hogy kitakarja a napot ha ergyüttállnak. Tudom hogy ennek az áradásokra hatása van de hogy lehet hogy ilyan nagy ennyire messze ekkora gravitációnál Uránusznak talán ha ekkora holdja van egy föld méretű bolygónak ekkora hogy lehet?
2016. márc. 4. 20:02
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Passz, ennyire nem vagyok büfé csillagászatból. Azt hittem, az alapját sem érted, azért szmájliztam, bocs.:-) Elég nagy a világegyetem, úgyhogy gondolom, nem egyedülálló jelenség ez.
2016. márc. 5. 09:40
 12/17 A kérdező kommentje:
Ezt kb mindenki érti szerintem a csillagászatban a nehéz a fizikai része a tömegvonzások kiszámítása óriás számokkal igaz lehet egyszerűsíteni. Csak azért elég durva hogy itt a földön minden összejött a naptól való messzesége a bolygónak a hold nagysága távolsága a gravitáció optimalizált van atmoszféra van tetonikus mozgás a mai napig meg folyékony víz oxigén szóval elég durva hogy ez mind összejött. Mert ha a mars nagyobb lenne akkor például jobb feltételek lennének ott. Így viszont hideg. Meg a gravitációja is kicsi. Amúgy találtak azt mondják egy földszerű bolygót de az sokkal nagyobb négyszer akkora mint a föld tehát a gravitáció is négyszer akkora.
2016. márc. 5. 09:47
 13/17 A kérdező kommentje:
*tektonikus
2016. márc. 5. 09:48
 14/17 anonim ***** válasza:

Nem valószinűtlen - most sem teszi mindig (gyűrűs napfogyatkozás is előfordul) - függ pont milyen távolságra van a Földtől.

Régen közelebb volt, akkor sosem volt gyűrűs napfogyatkozás, a jövőben (évmilliók múlva) pedig annyira távol lesz, hogy mindig csak gyűrűs napfogyatkozás lesz.

Egyszerűen ez csak ilyen, mi meg rácsodálkozunk, nem hiszem, hogy ebbe bármi egyebet bele kéne magyarázni.

nekem a Plútó - Charon páros sokkal keményebb, ahol a hold teljesen fixen, látszólag mozdulatlanul lebeg az ég egy pontján.

Vagy a Nap a Merkúrról nézve, ahol kvázi a Nap össze-vissza megy, felkel, elmegy az ég közepére, megfordul, elindul visszafelé, mielőtt lenyugodna, megint megfordul, kicsit feljön, lemegy, visszajön, aztán végleg lenyugszik (egy Merkúr nap másfélszer hosszabb, mint egy Merkúr év, és természetesen a nap ezt egy olyan 120 napos ciklusban csinálja, nem száguldozik az égen :) )

Szerintem ezek nagyobb furcsaságok, pedig ez csak két eset, a mi saját naprendszerünkből...

Most képzeld el azt, ahol két Nap van az égen! :D

2016. márc. 5. 10:04
 15/17 anonim ***** válasza:
És még hozzá tenném: képzeld el, ha a Hold csak a Föld egy féltekéjéről lenne látható (mint a Charon a Plútóról) - mennyire más lenne az egész emberi civilizáció, hány háború lett volna azért, hogy olyan vidéken éljenek, ahol éjjel világít az éjszaka istene (és hány vallás alakult volna ki az égen mindig ott levő Holdról, melyet csak a kiválasztott nép láthat!)
2016. márc. 5. 10:06
 16/17 anonim ***** válasza:
Az nagy buli, két nap az égen.:-) Van egy youtuber, aki nagyon jó kis csillagászati témájú videókat készít, a gyerek szokta nézni, ha felébred, belinkelem neked (ő is érdeklődik a téma iránt.)
2016. márc. 5. 10:08
 17/17 Wadmalac ***** válasza:
Mondhatjuk azt is, hogy simán olyan mázlink van, hogy pont akkor élünk a Földön, amikor pont ilyen a Nap-Hold arány napfogyatkozáskor. Pár tízezer év ide vagy oda és már nem ilyen lenne.
2016. márc. 5. 11:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!