A Föld gravitációja milyen messzire hat a világűrben? Akár más bolygókig is?
"Akár más bolygókig is?"
Igen, sőt elvileg végtelen távolba, ahogy előttem írták. Csak négyzetesen csökken az értéke, ezért nagy távolságokban már nem számottevő a hatása.
Kiszámoltam néhány adatot, szerintem érdekesek:
- A Föld/Hold távolság 20-ad részénél (tehát itt a szomszédban) már csak a földi gravitáció tizede hatna ránk.
- A Föld/Hold távolság felénél ennek már csak a századrésze (hiszen a távolság négyzetével csökken a hatás), vagyis a földi gravitáció ezredrésze hat már csak. Ezt a gyakorlatban már bőven el lehet hanyagolni.
- A Földhöz legközelebbi bolygó a Vénusz, amikor közel van hozzánk, akkor 40 millió km-re van. Ilyen távolságban is van még a Föld gravitációjának hatása, de már igencsak kicsi, 2,5·10⁻⁷ m/s².
- Amikor a Vénusz a Nap túlsó oldalán van (259 millió km-re), abban a távolságban a Föld gravitációs hatása (5,9·10⁻⁹) már összemérhető azzal a gravitációval, amivel egy 50 kilós lány vonz téged karnyújtásnyi (75 centiméter) távolságból, persze szigorúan gravitációs értelemben!!!
12:02,
Tévedés, nem tudjuk, hogy a gravitáció milyen sebességgel terjed - sőt, azt sem tudjuk, mi a közvetítője, vagy van-e közvetítője. Ha valóban a tér-idő görbülete, akkor terjedhet végtelen sebességgel is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!