Tudatos környezetvédők, ti mibe csomagoljátok a tízórait?
A szalvéta lebomlik, a nejlonzacskót meg az alufóliát pedig nyugodtan lehet akárhányszor használni, amíg el nem szakad. És egy nagyobb zacsiba elfér 4-5 szenyó is.
Régen egyébként kendőbe csomagolva vitték a kenyeret az asszonyok, szóval bármit kipróbálhattok. :D
Én folpackot használok szendvicsek csomagolásához.
A szalvéta önmagában nem elég szerintem, mert egyrészt összemaszatolhat valamit, ha átázik, másrészt meg kiszáradhat a kenyér/zsemle egy idő után. De ha már belerakod egy nejlontasakba, akkor nem. És ezeket a nejlonokat tényleg nagyon sokáig lehet használni. Vagy léteznek különböző méretű uzsonnás dobozok is, amiket meg még tovább.
Az újrahasznált nylonzsacsi tényleg sokáig bírja.
Én áttértem a textil szalvétára. Ráadásul otthonosabb érzés szendvicset enni róla. :-) Anyukám vett a turkálóban 5-6 darabot. De bármilyen maradék anyagból vagy már nem használt lakástextilből is lehet varrni. Esetleg új konyharuhákat használni erre a célra.
Persze a legjobb megoldás egy belül textil, kívül nylon anyagú zsákocska lenne, ami nem szellőzik... Már csak idő kéne, hogy megvarrjam. Majd egyszer... :-)
Jók ezek a többször használós ötletek, csak nem felejtsétek el, hogy azokat a csomagolásokat meg kimossátok, elmossátok mosószerrel, azokat meg leeresztitek a csatornába.
Ember legyen a talpán ,aki megmondja, melyik felsorolt megoldás a legkevésbé káros.
És most nem a "szerintem" megmondásokra gondolok, hanem a valódi, adatokkal alátámasztott megmondásra.
Én, személyes véleményemben hiszek abban, hogy a legkisebb kárt újrahasznosított papírszalvétával követem el, abban már legalább kétszer hasznosult a fa, amit utána a szemétből biogáz-fejlesztésre vagy hőerőműben elégetve hasznosítanak, a felhasznált fa előbb-utóbb így is odavész, de legalább "csak" CO2-vel szennyez.
A használt nejlonzacskódat, kajával összekenve nem dobhatod a szelektív műanyaghulladék-gyűjtőkbe. Kommunális vegyesszemétből meg le sem bomlik, nem is hasznosul újra, elégetve meg okádja a károsanyagot.
Mondom, a műanyag doboz is oké, de az elmosása is szennyezés.
Ha környezettudatos akarsz lenni, akkor
1) Költözz falura
2) Termeld meg az élelmiszered, faanyagod (és az ezekből előállított tárgyak), stb. minél nagyobb részét
3) Kösd le magad a csatornahálózatról, felejtsd el a WC-t, használj budit vagy alomszéket, így a fekáliamentes szennyvizet fel tudod használni öntözésre (főleg ha házilag főzöd magadnak a mosószert, és nincs benne metilparabén meg egyéb csodák)
És még folytathatnám. Ne ilyen lelkiismeret-megnyugtató álmegoldásokkal kábítsd magad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!