Mi ez a nagy atomerőmű-ellenesség a környezetvédők részéről? Csupán érzelmi alapú?
Gondoljunk bele...
Ugye mindegyiknek az a lényege, hogy a generátor forogjon....
A hőerőmű ami Magyarország legtöbb elektromos áramát termeli úgy működik, hogy egy rakat tonna szenet vag olajat elégetünk, és irdatlan mennyiségű széndioxid, szénmonoxid, kéntartalmú gázok szabadulnak fel...
A keletkező hő vízgőzt csinál, és ez forgatja a generátort.
Az atomerőmű pedig magfúzió által hőt termel, és a hő vízgőzt létrehozva megforgatja a generátort itt is... A radioaktív hulladékot aztán vastag ólom-beton dobozban eltemetik jó mélyre. Ha nem kísérletezgetnek mint Csernobilban, vagy nem a földkéreg törésvonalaira építik mint Fukusimában, akkor mi a gond vele? Ez épp hogy előrelépés környezetvédelmileg nem?
" A radioaktív hulladékot aztán vastag ólom-beton dobozban eltemetik jó mélyre.... Ez épp hogy előrelépés környezetvédelmileg nem?"
De. Jó mélyre.
Évtizedek óta használunk atomot, még egy háromfejű gyereket sem láttam. Aszmás rohamban viszont sokan halnak meg egy-egy füstösebb napon.
Linket kérsz vagy utánanézel egyedül?
3.
Ez nem igaz. A gamma sugárzást az atomerőműben elnyelik.
4.
Értem hogy mire gondolsz, de most nem az aktuálpolitikai tényezőkre gondoltam, hanem általánosságban... (ettől még természetesen nem megy a zöld, ne érts félre!)
Érzelmi alapú is, de racionális megfontolások is vannak az ellenzése mellett.
Igaz, hogy az atomerőművek tiszták, nincs szennyezőanyag emisszió a légkörbe és nagyon biztonságosak, de ha esetleg mégis bekövetkezik egy súlyos baleset (vagy külső támadás), akkor az óriási katasztrófát okozhat. Csernobil, Fukusima sokat ártott az atomenergia megítélésének a világban, érthető lehet az emberek félelme is.
Továbbá még a nukleáris hulladékok kérdése sem megoldott. Több millió évre kellene tárolókat építeni, ez beláthatatlan, úgy tudom jelenleg még egy ilyen végleges fütőanyag lerakó sincs a világban. Vannak törekvések a kiégett fütőanyagok feldolgozására is, a lassan bomló izotópok átalakítására kisebb felezési idejű anyagokká (így a veszélyes tárolás "csak" pár ezer, tízezer évre rövidülhetne), de még ez is csak kutatási téma, kísérleti stádium, nincs iparilag megoldva.
Korrekt válasz, köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!