Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ti milyen eredmény értetek el...

Ti milyen eredmény értetek el a Mensa IQ teszten?

Figyelt kérdés
Kérem, csak komoly emberek válaszoljanak, és arra is szeretném kérni a válaszolókat, hogy ha lehet ( erre nincs biztosíték) valós adatokat adjanak meg.

2015. aug. 10. 03:49
1 2 3 4 5 6
 31/55 anonim ***** válasza:
100%

Ismerek 130-ast, aki nem tudta elvégezni az egyetemet, és kirúgták.

Az enyémet nem tudom, sok komment szerint 80 alatt vagyok :P

2015. aug. 11. 09:54
 32/55 Wadmalac ***** válasza:

"Az enyémet nem tudom, sok komment szerint 80 alatt vagyok :P"

Elég sok kommentedet olvastam ahhoz, hogy ebben kételkedjek. :D

Még egy járatos általánosítást szeretnék itt cáfolni, nem az egyetemi diploma az intelligencia mértékegysége.

Ismerek sok felsőfokú végzettségű embert, akik jó memóriával, magolással, de nulla problémamegoldó képességgel summa cum laude környékén végeztek, aztán egy nevetségesen egyszerű logikai problémán bootloopba esnek.

Ugyanígy van veszélyesen értelmes ismerősöm egy sima mezőgazdasági gépész technikusival.

Szóval itt is kijön, az IQ nem a képzettséget mutatja, csak egy alapvető általános logikai képesség szintjét. Hogy ez a képesség valódi magas intelligenciához vezet-e, azt már embere válogatja.

2015. aug. 11. 10:06
 33/55 2xSü ***** válasza:
100%

> Egyébként, valaki írta, hogy az okosságnak semmi köze az IQ-hoz. Akkor megkérem, hogy írjon pár embert, aki elvégezte az egyetemet 100 alatti IQ-val.

Evidens, hogy bizonyos IQ szükséges egy egyetem elvégzéséhez. Mondjuk, hogy mennyi, azt gondolom nehéz lenne meghatározni. Illetve nem csak itt meghatározó, hanem az élet más területein is. Egy 60-as IQ-val nem lesz természetesen senki a Nobel-díj várományosa. A testmagasságot pédául véve valószínű egy 165 cm-es ember nem lesz soha híres kosárlabdázó.

De gyanítom, hogy nem túl nehéz szakokat azért 100 alatti IQ-val is el lehet végezni. Azért javarészt a legtöbb ember a legtöbb tantárgyat inkább bemagolta, mintsem logikusan kikövetkeztette. Aki magasabb IQ-val rendelkezik, az valószínű könnyebben végez el egy egyetemet, de aki kicsit alacsonyabb IQ-val rendelkezik, az tudja az ilyen irányú hiányosságait más erényekkel pótolni, szorgalommal, kitartással, figyelemmel.

Amúgy anno én sem fejeztem be az egyetemet. Oké, ennek voltak azért más okai is, mint a tanulmányi eredmények, illetve azok részben csak okozatként jelentkeztek, de azért erősen benne volt a pakliban nálam az is, hogy mivel megszoktam, hogy a középiskolában lehet jól érvényesülni puszta IQ-val, ezért elszoktam a magolástól, márpedig egy egyetemen még a matekot is magolni kellett, mert ugyan megmutattak egy összefüggést, meg is kellett tanulni, de már nem volt levezetve, hogy miért pont az az összefüggés. Mondjuk bizonyos függvények integrálját már nem lehet csak úgy fejben levezetni, hanem egyszerűen be kell vágni és kész. Illetve akkoriban eléggé zárkózott voltam, nem túl jó ismerkedő, egyszerűen a szociális háló hiányzott nálam. Mert oké, hogy nagy IQ-d van, de egy egyetemen fontos a jól értesültség, hogy milyen „nem hivatalos” infók jutnak el hozzád.

De mivel Mensa tag voltam, aktívan részt vettem a győri Mensa életében, láttam, milyen emberek vannak ott. A tagok nem nagyon különböztek bármelyik közösség tagjaitól, ha valaki nem tudta volna, mi köt minket össze, akkor aligha találta volna ki beszélgetések és egyebek alapján, hogy ezek az emberek azért vannak együtt, mert magas az IQ-juk. Volt ott matematikus, de volt akinek autókereskedése volt, volt aki szalag mellett dolgozott egy gyárban, volt, aki munkanélküli volt. Voltak kedves emberek, de volt, aki arrogáns volt, vagy műveletlen, egoista, volt, aki egyszerűen csak érzelmi szempontból naiv volt, vagy olyan, akit úgy általában lúzernek szoktak tekinteni.

De úgy összességében jól hangzik, hogy azon emberek csoportja, akiknek az IQ-juk magasabb, mint az emberiség 98%-a. De ha belegondolsz, akkor ennyi kb. a diplomások aránya is a világban, a diploma meg azért mégsem az, amitől úgy ámulnánk, hogy hű, hát ennek diplomája van.

2015. aug. 11. 10:25
 34/55 A kérdező kommentje:
Tetszett a válaszod :)
2015. aug. 11. 11:04
 35/55 A kérdező kommentje:
Most leszek 10.-es, és tényleg így van, ahogy te is írtad.Magolásra semmi szükség, őszintén állítom, hogy az évben egy másodpercet sem tanultam, és könnyedén lettem az osztály egyik legjobb tanulója, viszont olyanok is vannak az osztályban, akik 4.5 átlagúak, de nem tud leírni 1 mondatot helyesen, az ilyeneket nem bírom. És sokan ezektől ájulnak el, hogy hű de sokat tud, hát értem én, naponta 3 óra tanulással egy "hülye" is megtanul egy anyagot. Az ilyen emberek idegesítenek a leginkább, mikor valaki egyáltalán nem intelligens, se értelmes, de sok tanulással bemagol mindent, és ő a fsza gyerek.
2015. aug. 11. 11:15
 36/55 anonim ***** válasza:

Nem hiszem, hogy azért el kellene valakit ítélni, mert bár nem túl jó a logikai készsége, sokat tanul. Az IQ valamilyen szinten genetikailag meghatározott, viszonylag kis mértékben fejleszthető dolog. Ha valakinek nem adott belőle sokat az élet, akkor próbál kompenzálni azzal, hogy tanul.

Nem biztos, hogy azt többre kell tartani, aki -bár az esze meglenne hozzá- a lustasága miatt nem ér el semmit:)

Egyébként gimiben én is lusta voltam, mert megszoktam, hogy tanulás nélkül is jó jegyeket szerzek. Így semmi motivációm nem arra, hogy tanuljak.

Egyetemen viszont rájöttem, hogy bizony magolás nélkül nem megy, akármennyire is jó a logikám, mert vannak dolgok, amiket nem lehet kikövetkeztetni (pl. gyógyszerhatóanyagok nevei). De szerintem azért a magasabb IQ-m közrejátszott abban, hogy viszonylag egyszerűen végeztem el elég jó eredménnyel a sulit.

Egyébként csak a netes adaptív tesztet töltöttem ki, annak ez lett az eredménye:

"Ön elérte a jelen teszt maximumát, eredménye a mérési tartomány fölé esik. Próbálja ki az Ön IQ-szintjének mérésére kalibrált felvételi tesztünket, amellyel a Mensába is bekerülhet!"

(125-ig mért a teszt)

2015. aug. 11. 11:26
 37/55 Wadmalac ***** válasza:
2XSü válaszában nagyon sok pontban ismerek saját helyzetemre és véleményemre, gyakorlatilag 100%-ban egyetértek. Én nem ütöttem meg a szintet a teszten, így nem vagyok tag, de ez nem változtat a véleményemen. A MENSA tagok, illetve a nem tagok esetére is igaz, hogy lehetetlen általánosításokkal beskatulyázni.
2015. aug. 11. 11:29
 38/55 Wadmalac ***** válasza:

"Nem hiszem, hogy azért el kellene valakit ítélni, mert bár nem túl jó a logikai készsége, sokat tanul."

Szerintem ilyen nem volt leírva, csupán arról volt szó, hogy egyesek ultimatív presztízskérdést csinálnak a végzettségükből, miközben a képességeik jócskán lemaradnak sok olyan közt, akiket éppen lenéznek.

Tény hogy sok ilyen van.

Enek az extrém esete az "utcaesze", aki saját magához képest alacsonyabb intelligenciájú környezetben él, ezért tökéletesen biztos benne, hogy ő szuperintelligens, ezen az alapon sokakat lenézve, akik valójában fényévekkel előtte járnak értelemben.

2015. aug. 11. 11:39
 39/55 BringaManó ***** válasza:
51%

"kedvcsinálás érdekében kevésbé szigorú"

Na ezt nem hinném, legalábbis a pontozást, kategorizálást illetően. Azért ez egy elég szigorú dolog.

Az más kérdés, hogy szövegesen mik vannak odaírva (ha oda van írva valami), pl. "ez már majdnem annyi, érdemes újra megpróbálni, hátha csak rossz passzban voltál" stb. Ez természetesen hathat kevésbé szigorúnak, mint amikor kapsz egy oklevelet, amelyen egy olyan szám van, amelyik konkrétan kevesebb, mint.

2015. aug. 11. 13:14
 40/55 Wadmalac ***** válasza:
100%

Én csupán abból indulok ki, hogy elég jelentős az eltérés a 126-os netes és a 113-118 éles teszteredmény közt.

Az élő mensás tesztet nem a legjobb szellemi állapotomban írtam, de a netest meg melóban, úgy, hogy közben intéztem a céges munkát, telefonáltam közben németül stb. szóval azt sem 100%-os koncentrációval, mégis sokkal magasabb lett az eredmény.

2015. aug. 11. 13:22
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!