Ti milyen eredmény értetek el a Mensa IQ teszten?
MINDIG a 2%-ba tartozás volt a feltétel, az alapítás óta. :-)
A magyar Mensa pedig a 15-ös szórású Wechsler-tesztet használ 15 éve.
"Következésképpen a válaszolónak SEMMI KÖZE a Mensához... "
Hmmm...el kell ismernem, bizony az én kérdésem is ezért volt célzatos.
Tudtommal a két teszt közti minimális intervallum (nem írom ki, mennyi) mindig is létezett. :)
> Aki írta, hogy 120 neki, 120-tól szerintem már nem kell csüggedni, pontosan nem tudom, de az kb 91%-os eredmény lehet.
80 és 120 között van – 15-ös szórás esetén – az emberek 91%-a valóban. Viszont alatta van a fele, tehát egy 120-as eredmény jobb, mint az emberiség 95-96%-nak eredménye.
De már egy 100-as eredmény esetén sem kell csüggedni, hiszen az is átlagon felüli. Az IQ-nak meg amúgy sincs akkora nagy jelentősége, maximum néhány szakmánál, hobbinál lehet kimondottan előnyt kovácsolni belőle, de úgy általában az IQ nem annyira fontos, mint amennyire népszerű ezt méricskélni.
> Az okosság meg relatív, ki mit tekint annak. Te mit?
Bár nem én lettem megszólítva, azért elmondom a saját véleményemet. Az IQ olyan, mint a testmagasság. Mondjuk egy kosárlabdázónál fontos lehet, de pl. egy irodai munkában nem számít, maximum könnyebben eléred a felső polcon az iratokat. De önmagában az IQ nem predesztinál semmire. Attól, hogy jó a problémamegoldó képességed, attól még lehet, hogy nem használod problémamegoldásra. Lehet, hogy amúgy műveletlen vagy, nem olvasol, nem tanulsz, lehetsz lusta, lehetsz kiállhatatlan, arrogáns, akivel nem szívesen dolgoznak együtt mások. Egy Mensa szintű IQ-val is lehetsz munkanélküli, vagy hajléktalan, vagy akár analfabéta is, mert az IQ-dhoz nem tetted hozzá, amit kell.
Az IQ problémamegoldó képesség. Az okosság inkább tanultság, „jól informáltság” kérdése. Persze az okosságnak van olyan szelete, amit az IQ képvisel, de úgy általában azt, akit az emberek okosnak tartanak, inkább a tudása miatt tartják annak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!