Einstein utolsó éveiben magába menekült, visszahúzódott a külvilágtól, vegetált, csak imátkozott, és nem kutatott semmit, mert előtte rájött valamire. Miért?
Fogalmam sincs mire gondolsz, és honnan veszed ezt. Einstein valóban visszahúzódott a külvilágtól, és tényleg nem kutatott hetvenakárhány évesen, de nem vegetált, sem imádkozott, hanem vitorlázgatott, vicceket mesélt a papagájának, elvolt a barátnőjével. Aki a naplójában azt írja, hogy sose volt ilyen gondtalan, jókedvű Einstein mint az utolsó egy-két évében.
Einstein amúgy őrülteknek nevezte az őt (többnyire levelezésben) megtéríteni akarókat.
Einstein ateista volt, azt tudhatnád.
Majdnem ki is tiltották Amerikából e miatt.
Igen, agnosztikus ateista.
De azóta sunyi hívők annyi vallásos történetet adtak a szájába, hogy csak na.
Ami azért sunyiság, mert tényleg nem akarták annak idején beengedni Amerikába, ugyanezek a hívők (ugyanilyen gondolkodású hívők).
Albert Einstein, "Hogyan látom a világot?" című könyve:
(megjelent magyar fordításban 1996-ban a gladiátor kiadó gondozásában).
"minden idők vallási lángelméi kitűntek kozmikus vallásosságukkal, amely nem ismer el emberi képre kigondolt tant és istent"
"az erőt a kozmikus vallásosság adja. Egy kortárs nem egészen indokolatlanul azt mondotta, hogy kizárólag a mai és ateista kor legkomolyabb kutatói az igazán és mélyen vallásos emberek."(33. old.)
ÉS HOGY TELJESEN EGYÉRTELMŰ LEGYEN:
"mélységesen meg vagyok győződve arról,hogy a legtökéletesebb értelem nyilatkozik mega tapasztalatilag érzékelhető világ valamennyi jelenségében: ezt értem az isten fogalma alatt. A szokásos kifejezési mód (Spinoza) szerint tehát panteista vagyok."
(128.old.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!