Ha valaki visszamenne az időben 1900-ba vagy 1800-ba, finomabbnak, vagy rosszabb ízűnek tartaná a korabeli ételeket?
A normális kaják biztos finomabbak voltak mint most, hiszen most már sokkal több méreg van a főldben, vízekben, levegőben. Elvékonyodott az ózónréteg is. Mindent génkezelnek, agyon vegyszereznek. Az autópályák meg repterek mellett vannak a szántóföldek. A növények vitamintartalma szinte 0.
Akkor szerinted?
Mindenesetre ezerszer egészsëgesebb lenne.
Ne tudd meg, hogy ma mit eszel… stb stb stb
Szerintem nekem ízlene egyébként. :D
Nagyjából meg is válaszoltad a saját kérdésed.
#2: Én undorodok a cukros teától, csak cukor nélkül tudom meginni (citrommal).
Szóval ízlés kérdése. Viszont nem mindegy, hogy 1900-ba vagy 1800-ba megyünk vissza! 1800-ban Magyarországon a csokoládé, tea, kávé, citrom, narancs, az összes trópusi fűszer, stb. nagyon nagy ritkaságnak számítottak. 1900-ban már bárki számára elérhetőek voltak, de nagyon drágán.
"nem volt még tartósítás"
Jaj, dehogynem. Sózták / füstölték / szárították a húsokat, vermelték az arra alkalmas zöldségeket és gyümölcsöket, ill. ún. jégveremben is tartottak élelmiszert (nem tudom, pontosan mikortól).
A mai tartósítási eljárások némelyike tényleg gáz, nem tudom, mivel és hogyan kezelik az élelmiszereket. De az egyik rokonom egyszer az ágya alatt megtalálta a kb. egy hete oda beesett "ezer sziget" vagy milyen salátáját, ami a fűtési szezon ellenére is ugyanolyan állapotban volt, mint amikor megvette...
Az biztos, hogy akik a "műízekhez" szoktak, azoknak furcsák az eredetiek. Saját tapasztalatom nincs sok, de pl. egyszer ettem házilag készült májkrémet, hát durván májíze volt... :D
Meg az igazi falusi csirkének is más íze van, mint a keltetőkben nevelt, szerencsétlen táposoknak, ill. a tojások is teljesen mások.
Szoktam venni piacon házikolbászt, -szalonnát, savanyúságot, ezek is finomabbak a boltinál.
Szerintem még a fűszerezés volt más egy-kétszáz évvel ezelőtt, amikor falun nem igazán ismerték a drága, keleti fűszereket, és a hazaiak közül is főleg a fokhagymát, őrölt paprikát, sót használták jellemzően.
Van egy dokusorozat valamelyik csatornán. "Jöttünk, ettünk, visszamennénk" a magyar címe. Korabeli alapanyagokból, régi receptek alapján készült ételeket esznek egy hétig és úgy is próbálnak élni.
Nem annyira tudományos igényű, inkább szórakoztató félreality, ráadásul a brit múlt ételeit kóstolgatják, és nem a paraszti, hanem a polgári, úri rétegét, de érdemes megnézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!