Emelkedik vagy csokken a viz szintje? Be raktam a fagyasztoba fel pohar vizet, ott felejtettem, s lefagyott a pohar aljara. Kivettem, s fel ontottem tele vizzel . Vartam turelmesen mig el olvad .
A jégolvadásnál (a Földön) nem az a pár jégtábla a probléma, ami úszik a vízben, meg nem is az Északi sark tisztán vízben úszó része a gond.
A gondot a Déli-sark, legnagyobb részt szárazföldön (egy tekintélyes méretű kontinensen) lévő (tehát nem vízben úszó) több km vastagságú jégtakarója a probléma. Ami ha nekiáll olvadni, akkor lesz bőséggel extra víz, ami eddig nem befolyásolta a tengerek vízszintjét.
Nem elfeledkezni az északi gleccserekről, ahol legalább annyi jég van szárazföldön, mint úszva az északi sark környékén. Az pedig emelni fog. És ugyebár az említett Antarktisz több kilométernyi vastagságú jégpáncélja sem úszkál, hanem szárazföldön van.
Lehet minderre mondani, hogy itt, a kontinens közepén tojunk rá. Amíg a hátsó udvarod meg nem telik az elsüllyedt partvidékek menekültjeivel. És mellesleg ha ők fogják felfalni a meghülyült klímától alapból xarul termő kerted összes terményét.
Vajon meg fogja oldani a problémát, ha továbbhúzzák a déli határról a kerítést? :D
Na, szóval a probléma létezik és komoly.
Nem tudjuk a végkifejletet 100% biztonsággal, de figyelmen kívül hagyni, és nem megtenni minden tőlünk telhetőt a nem biztos, de esélyes katasztrófa elkerülésére nem más, mint felelőtlenség.
Nem jobb lesz majd örülni, ha tettünk ellene és emiatt vagy ettől függetlenül elmarad a világvége, mintha tényleg jön aztán utólag sírunk, hogy tojtunk rá?
Meses-konyvben usszo jegtablakon szomoruan pislognak a feher mackok .
Biologusok es hozzaertok azt fontolgatjak , hogy tizedelni (fejbe durrantani) kellene Oket . Az allomany az utobbi evek alatt duplazodott , s egyre pofatlanabbak lettek . Nem is olyan regen (400-500) millio evvel ezelott a
CO2 haromszorosa volt mint ma !!! ( nincs kizarva , hogy nalunknal fejletebb civilizacio akarattal triplazta ezt... s osztan tovabb leptek , mert itt mar jol nezett ki minden...:-)
Sőt, a dinoszauruszok korában még másabb volt az akkori légkör.
Csak amikor százmilliók, milliárdok kerekednek fel, mert különben éhenhalnának attól, hogy a termények nem bírták követni a környezetváltozást (ami évszázad alatt következik be, tehát alig történt pár generáció váltás, szemben a több tízezer évvel, tehát egy ezres nagyságrendi különbségről beszélünk), és jönnek oda, ahol van még mit enni, és a tenger nem öntötte el a lakhelyüket, aztán tör ki az éhséglázadás, amikor ott sem lesz mit enni - akkor is azt mondod majd, hogy bezzeg a hülye tudósok tévedtek?
A környezetet nem tudjuk annyira tönkretenni, hogy itt az élet veszélybe kerüljön. Jelenleg éppen zajlik egy tekintélyes kihalási hullám (amit mi okozunk), de a természet ezt túl fogja élni (volt már pár ilyen, lesz is még valószínű). Csak tudod, én szeretném, ha a gyerekem nem dobná fel a pacskert az éghajlatváltozás miatt, és nem fog boldogítani, hogy a barlangban élő gombatelepeket pl egyáltalán nem hatja meg az sem, ha kint 40 fokos az átlaghőmérséklet...
Hat , igen ...
Nalunk mar 3. eve hideg van , s 100-eves rekordok dramaian dolnek !
A tul szaporodas , s adossag miatt a meg meg nem szuletett gyerek 50000 dollcsival kezdi eletet . Remelem , Nalatok minden rendben ...
Ezt a vilagot okos egyetemet vegzett egyenek vezetik melegben is...:-)
"Biologusok es hozzaertok azt fontolgatjak , hogy tizedelni (fejbe durrantani) kellene Oket"
Forrás?
"Az allomany az utobbi evek alatt duplazodott"
Forrás?
"Nem is olyan regen (400-500) millio evvel ezelott a CO2 haromszorosa volt mint ma"
És? Mellé pl más nap aktivitás volt, meg más volt egyéb gázok részaránya a légkörben, meg más volt az élővilág, stb. A hőmérséklet nem úgy működik, hogy x CO2 szinthez minden mástól függetlenül tartozik egy globális hőmérséklet és kész. Csak ha az eddigi rendszerbe elkezdesz mértéktelenül CO2-t eregetni, akkor olyan bajok lesznek mint most.
"( nincs kizarva , hogy nalunknal fejletebb civilizacio akarattal triplazta ezt... s osztan tovabb leptek , mert itt mar jol nezett ki minden...:-)"
Nincs kizárva, csak éppen teljességgel alaptalan. Az sincs kizárva, hogy Óz a nagy varázsló visszament az időben és átvarázsolta a CO2 szintet magasabbra. Csak épp ugyanannyira megalapozott, mint a te ötleted.
"Nalunk mar 3. eve hideg van , s 100-eves rekordok dramaian dolnek"
És?
A globális felmelegedésnek semmi köze ahhoz, hogy egyes helyeken hogy alakul a hőmérséklet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!