Ha hosszú időre behunyjátok a szemeteket, ti is érzitek, hogy mozog a föld?
Nem. Ha te igen, akkor:
- Beképzeled, hogy mozog.
- Lokális jelenségről van szó. (Pl. forgalmas út a közelben.)
Hát pedig, te is ugyanazzal a sebességgel mozogsz, így a Földhöz képest, amennyiben nem mozogsz, akkor nem mozogsz. Nincs érzékszerved, amivel a mozgást érzékelnéd.
Mozgást (egészen pontosan: gyorsulást) a füledben lévő csiga (az abban lévő folyadék segítségével) érzékel az emberi test. De ez is csak a valamilyen irányba történő gyorsulást/lassulást érzékeli, magát a mozgást nem. Tehát ha lefekszel csukott szemmel, akkor maximum azt éreznéd meg, ha a Földet egy hatalmas valami hirtelen kilökné a helyéről :)
Fantom-mozgást, és egyéb érzeteket érzékelhetsz, de ennek a Föld mozgásához semmi köze - ezt az agyad hozza létre, ugyanolyan illúzió, mint amikor néha azt érzed, hogy pl szurkál valami, és hasonlók.
A coriolis erő minimális. A lefolyóban sokkal jobban függ a forgási irány az tároló formájától. Statisztikailag lehet, hogy ki lehet mutatni a hatását, de a hatás biztos, hogy egy ember számára érzékelhetetlen.
Nincs olyan tényleges mozgás, gyorsulás normál esetben, ami érzékelhető lenne még egy nagyon érzékeny egyensúlyérzék esetén sem.
Egy párszor már éreztem én is.
Ez mindig akkor történt amikor többet ittam a kelleténél.
Köszönöm a válaszotokat, nagyjából felfogtam mindent, de valahogy olyan nehéz elhinni, hogy csak beetetem magam ezzel.
7-es! Én antialkoholista vagyok! Nem iszom, ami azért is jó, mert még kiskorú vagyok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!