A Hold felszínéről a Föld felé húzzuk egy extra erős és hosszú kötél egyik végét. Milyen magasra kell húzni, hogy ha elengedjük, ne zuhanjon se vissza, se a Földre?
380000 km hosszú, mindig leér a Holdra, nem szakad el.
Olyan (milyen?) magasra kell húzni, ahol a Föld ua. erővel vonzza mint a Hold.
Szerintem pont a Földtől a Holdig érő kötél kell.
De ezt csak érzésre mondom, a szükséges integrálszámításhoz most időm sincs, meg kicsit lusta is vagyok hozzá. :D
Természetesen a fizikális megvalósítást a Föld és légkörének forgása lehetetlenné teszi.
Én is csak érzésre, de szerintem nem kell elérnie a Földet. Szerintem az L1 Lagrange pont Holdtól mért távolságának kétszereséig kell érnie. Ha a Földig érne, akkor az L1 ponttól felénk eső rész a Föld felé akarna zuhanni, márpedig az hosszabb, mint a maradék hossz, ami a Hold felé. (?)
(Amúgy érdekes kérdés, kíváncsi vagyok a pontos válaszra.)
Én is csak érzésre, de szerintem meg sem közelítheti a Földet, ill. a légkörét, mert a Föld gravitációja sokkal nagyobb.
Szerintem #3 közelebb van az igazsághoz, de kíváncsi vagyok rá, hogy jól érzem-e.
Mint elhangzott, a táv nem mindig ugyanakkora, hiszen sok test van a Naprendszerben, és még maga a Hold és Föld is eliptikus pályán mozog.
A Langrange pontokra lenne szükséged.
Kiszámítod az L1 pontra vontatkozó értékeket.
Az internet tanúsága szerint ez kb. a Föld-Hold középpontok távolságának 85%-ánál lesz.
De hozzáláthatsz egyszerűbb elemi fizikai módszerekkel is.
A gravitációs gyorsulás
g=GM/r^2
ahol
g a gravitációs gyorsulás
G az egyetemes gravitációs konstans
M az égitest tömege
r az égitest tömegközéppontjától való távolság
Csak annyit kell tenned, hogy öszeveted a kettőt:
G*M1/r1^2=G*M2/r2^2
ahol
r1 a kötél tömegközéppontjának a Föld tkp.-jától való távolsága
M1 a Föld tömege
r2 a kötél tgp.-jának a Hold tkp.-jától való távolsága
M2 a Hold tömege
amiből azt kapod, hogy
M1/M2=r1^2/r2^2
M1/M2=(r1/r2)^2
tehát a Föld és a Hold tömege a kötél-tkp. Földtől és Holdtól való távolság négyzetével arányos.
Megspórolok magamnak egy kis munkát, mert már tudom, hogy a Hold tömegének aránya a Földéhez 1,23%.
Ebből gyököt vonva nekem az jön ki, hogy √0,0123= kb. 0,111, azaz kb. a Hold-Föld táv 11%-ánál (a Hold középpontjától mérve) lesz a kötél közepe.
Fizika osztályt látogatóknak feltűnhet, hogy az elv ugyanaz, mint az emelő erőkarja esetében
csak figyelembe vettük, hogy a g gravitáció is változik.
"Ebből gyököt vonva nekem az jön ki, hogy √0,0123= kb. 0,111, azaz kb. a Hold-Föld táv 11%-ánál (a Hold középpontjától mérve) lesz a kötél közepe."
Szerintem nem jó, és a kötél közepével sem lehet számolni.
Becslésem szerint kb. 100000 km-re lesz a kötél vége a Földtől, azaz kb. 3/4 Föld-Hold táv hosszú lesz.
^Indoklás? Vagy csak eldöntötted? :/
3/4 semmilyen számolás szerint nem jó.
A kötél közepe, vagyis az L1 pont rendben van, máshol is 321392 km lett a Föld középpontjától számítva. De akkor ettől a ponttól a Föld felé eső részét és a Hold felé eső részét ugyanakkora erő húzza?
Mert ha igen, akkor jól sejtettem. :)) (#3)
Amúgy annyit még az "érzésed" is elmondhat neked, hogy ha a Hold tömege 1,23%-a a Földnek, akkor semmilyen aránnyal nem hozhatsz ki 3/4-es arányt.
mind1, ezt még itt hagyom (most találtam), hátha valakit érdekelnek a valós tények is.
Ad még pár tippet, hogy hogyan számolhatnád ki a ceintrifugális erőt és a Nap gravitációs hatását (elvileg ezek kellenek még a Hold-Föld rendszer tömegközéppontján kívül a pontos válaszhoz.)
Nem az L1 pont lesz a kötél közepe. Az egy pontszerű testre vonatkozik.
Erősen kerekítve, de a lényeget szerintem megértitek:
F-H: 385000 km, L1-H: 65000 km, R-Hold: 1700 km, L1-F: 320000 km
A kötél közepe L1 pontban, 65000-1700= 63300 km-re a Hold felszínétől.
A Hold a felszínétől induló 1m-es kötél darabra:
(65000/1700)^2 = 1462 -ször akkora gravitációs erővel hat, mint az L1 pontban lévő darabra!
A Föld a kötél másik végére:
(320000/(320000-63300))^2 = 1,55 -ször akkora gravitációs erővel hat, mint az L1 pontban lévő darabra!
Ha ez nem mond semmit, akkor sajnálom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!