Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Csak fémben lehet örvény...

Csak fémben lehet örvény áramot kelteni mágnessel? Vagy az a lényeg hogy villamos vezető legyen?

Figyelt kérdés
A víz is vezeti az áramot. Abban keletkezhet örvény áram?

2015. márc. 11. 19:47
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

A mikrohullámú sütő belsejében nem indukálódik örvényáram (csak ha fémes vezetőt teszünk bele, amit pont emiatt nem szabad!).

A mikrohullámú sütő belsejében elektromágneses hullám van, ami a poláros vagy az ionos molekulákkal kölcsönhatásba lépve mozgatja azokat.

Előbbi esetben (pl víz) egyáltalán nem beszélhetünk töltésvándorlásról, utóbbi esetben is csak ionok vándorlásáról (ezt tudtommal nem szokás elektromos áramnak nevezni), de nem elektronokéról!

2015. márc. 13. 12:15
 12/17 anonim ***** válasza:

Kiegészítve előbbi hozzászólásomat: mikrohullámú melegítéshez nem szükséges vezető anyag (elég ha poláros), és normál használat során nem történik töltésszétválás, így örvényáram sem.

(Ha mikrohullámú sütőbe fém eszközt rakunk, az már lehet példa az örvényáramra, de vezető kell hozzá!)

Saját tapasztalat: egyszer sós mogyorót melegítettem mikróban és szikrázott, ez a só miatt lehetett.

2015. márc. 13. 12:21
 13/17 Wadmalac ***** válasza:

Hát akkor eddig tévedésben éltem, eddig biztos voltam benne, hogy a vezető anyagú ételben stb. mikroméretű örvényáramkörök, ellenállásuk révén keltik a melegítő hatást.

Innentől viszont ötletem sincs, mi lehetne jó gyakorlati példa a nemfémes vezetőben örvényáram keltésre (mint normál működés).

2015. márc. 13. 12:41
 14/17 Szirty ***** válasza:
Az indukciós főzőlapra helyezz műanyag edényt és bele nem fémes vezető anyagot. Pl. sós vizet és akkor jó példa lesz :-)
2015. márc. 13. 19:00
 15/17 Wadmalac ***** válasza:
Próbáltad és melegszik is? :)
2015. márc. 16. 07:23
 16/17 Szirty ***** válasza:

Nem, a lehetőségeim korlátozottak e tekintetben.

De azért csak rajta!

2015. márc. 16. 14:57
 17/17 Wadmalac ***** válasza:

Tényleg nem tudok semmi olyan gyakorlati megoldást, ahol kifejezetten nem-fémes vezető van indukcióval abajgatva.

Hacsak nem nézem az orosz és amerikai kísérleti zajtalan tengeralattjáró-meghajtást, ahol propeller helyett áramjárta tekercsekkel hajtják át a tengervizet egy csövön.

2015. márc. 16. 15:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!