Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Jól számolok? (Ez nem lényeg,...

Jól számolok? (Ez nem lényeg, csak a rendszer teli van hibákkal és ide kell még valamit írnom. )

Figyelt kérdés

Egy 4,8 KW-os hálózabta visszatápláló napelemes rendszer ára 1,6 millió.

1 KW óráért kapunk kb. 25 Ft-ot.

Tegyük fel, hogy egy nap 8 órát süt összesen a nap.

(legyen ez az átlag, télen nyáron..minig!.)

Szóval:

4,8*25= egy óra haszna (120Ft)

ezt * 8= egy nap haszna (960Ft)

Ezt megszorozzuk 365-el, akkor meglesz, hogy évente mennyit termel: ez 350 ezer Ft.

Akkor ez alapján kb. 4,6 év alatt megtérül a rendszer ára.

(valójában hamarabb hisz a mi 50Ft/KWh-ért vett áramunkat is termeli, és akkor 25 Ft helyett 50-et "kapunk/sporolunk")

A KÉRDÉSEM: Jól számoltam?

Csak mert mindenhol 10-15 év megtérülés mondanak. Lehetséges, hogy most már ennyire lementek az árak?

2014. aug. 23. 00:21
 1/5 anonim ***** válasza:
88%

Hát… Én egyrészt azt mondanám, hogy nem 3000 órát süt évente a nap, hanem csak 2000-et: [link]

Másrészt meg ezt a 4,8 kW-ot nem lehet, hogy verőfényes déli napsütésben kell érteni, és nem pedig átlagos/effektív napsütésben? Mert ha csak verőfényes déli napsütésben termeli a 4,8 kW-ot, akkor az bizony egy jó 2-szeres szorzó is lehet a megtérülési időben.

Ezekkel már kijöhet a 10-15 év a számolási módszereddel.

2014. aug. 23. 00:33
 2/5 A kérdező kommentje:

Azért ítam, hogy: "Tegyük fel..."

Ha naponta (minden nap) 100%-ban süt a nap 8 órát akkor jól számoltam?

Sőt nem is ez a lényeg, hanem hogy jól számoltam egyáltalán?

2014. aug. 23. 00:44
 3/5 anonim ***** válasza:
85%

> „Azért ítam, hogy: "Tegyük fel..."”

Ha nagyon a formális logika mentén akarunk menni, akkor a hamis állításból levont bármilyen következtetés igaz. Például a „ha 1 = 2, akkor 0 = 1, 2 = 4 és 54 = 42” egy igaz állítás. Azaz

> „Ha naponta (minden nap) 100%-ban süt a nap 8 órát akkor jól számoltam?”,

akkor IGEN, jól számoltál.

Csakhogy egy frászt fog neked ennyit sütni a nap, esetleg ha kiköltözöl a sivatagba.

> „Sőt nem is ez a lényeg, hanem hogy jól számoltam egyáltalán?”

Szóval NEM, nem számoltál jól, mert olyan dolgokat vettél figyelembe a számolásnál, amik neked nincsenek. Az a valaki, aki 100 milliós autót rendel, mert holnap megnyeri a lottó ötöst, nem számol jól. Te úgy számolsz, hogy lesz 3000 óra éves napsütésed, erre pedig Magyarországon körülbelül annyi az esély, mint egy lottóötösre.

> „Csak mert mindenhol 10-15 év megtérülés mondanak.”

Az eddigiek alapján inkább ez tűnik reálisnak, mint a 4-5 év.

De sajnos nem tudom pontosan, hogy milyen hatásfokúak ezek a napelemek, hogy teljesítenek egy hosszú ciklusban, hogy változnak a villanyárak,… Ennyi adat alapján csak nagyságrendi becslést lehet mondani, márpedig nagyságrendileg az 5 és a 15 év között nincsen nagy különbség. Sajnos ha pontos adatot akarsz, akkor azt ki kell mérni. Szerintem ez a 10-15 év úgy jött ki, hogy már többen felszereltek ilyen napelemeket több évre, és figyelték, hogy mennyi jön vissza. Ezzel elosztották az árát, és megszorozták a korokkal, így adódhatott a 10-15 éves megtérülés, amit mondanak.

2014. aug. 23. 11:49
 4/5 A kérdező kommentje:
Az első 2 mondatodat elolvastam, a többi miatt (nem olvastam el) adtam egy - -t!
2014. aug. 23. 14:28
 5/5 anonim ***** válasza:

A napelemre írt adat "Watt peak" a csúcsteljesítmény.

Ez akkor igaz ha merőleges a fény beesése és felhőtlen az ég és a napelem felülete nem poros piszkos. Idővel ez azért is csökken mert a napelem degradálódik. (lassan csökken a hatásfoka). Szóval a 10-15 év reális.

2014. aug. 23. 17:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!