Melyik lehet annak az 1998 darab egész számnak az összege, amelyek szorzata 1998?
1998 = 1*1*1*1*1.....*1998
Tehát 1997 darab 1 van. Összegük 1997+1998 = 3995
Feltéve persze, ha lehet számismétlés.
Ez így volna, ha a természetes számok halmazán dolgoznánk. De a leírásban egész számokról van szó. Például az első válaszoló által felírt válaszban páros számú (2, 4, 6, ...) egyest -1-re cserélhetünk, így minden alkalommal kettővel kisebb lesz az összeg, miközben a szorzat értéke nem változik. Emiatt szerintem elég sok megoldás lehet.
Melyik(?) lehet annak az...
Mintha egy listából kellene kiválasztani a megfelelőt.
1998=2*999=2*9*111=2*9*3*37= 2*3^3*37 tehát 2*4*2=16 pozitív osztója van.
8 megoldás még + egészek esetén is, maximuma #1, minimuma pedig 2+3+3+3+37+1+1+...+1=2041
"Hol írtam én ebben azt, hogy nem egész számokról beszélek?"
Az igaz, szó szerint nem írtad le. "Nem hiszem, hogy túl sok megoldás lehet..." Ez alapján gondoltam, hogy csak a pozitívakra gondolsz, mivel pár ezer lehetséges megoldás szerintem elég sok.
"tudtommal prímtényezős felbontásnál egész számok szorzatára bontom a számot..."
Tudtommal POZITÍV egész számok szorzatára bontom a számot...
Szerintem még akkor is több, mint 8 lehetséges megoldása van a feladatnak, ha a pozitív egész számok halmazán értelmezzük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!