Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mennyi idő alatt esnék át a...

Mennyi idő alatt esnék át a földön keresztül fúrt lyukon?

Figyelt kérdés
Feltételezzük hogy fúrunk egy 2 méter átmérőjű lyukat a földbe a középponton át a túloldalig, a vonzáspont pedig nem a középpontban, hanem a furat túloldalán legyen(így nem ingázunk a földben oda vissza, hanem átesünk a túloldalra). Feltételezzük azt is hogy nem égünk el a föld középpontján. Ha ebbe a lyukba beleugrok, akkkor mennyi idő alatt érnék át a túloldalra? És mekkora lenne a sebességen mikor a túloldalra érek?
2010. febr. 9. 19:04
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
43%

A kérdés úgy szólt, hogy a FÖLDÖN keresztül kell fúrni azt a lyukat - tehát akkor a vonzás középpontja igenis középen van, és nem máshol.

Valamint arra sem figyelt senki, hogy a "g" nem állandó: lineárisan csökken a középpontig.

Ennek alapján én kb. 30 percet mondanék az időre.

2010. febr. 11. 03:37
 22/28 anonim ***** válasza:
100%

"A kérdés úgy szólt, hogy a FÖLDÖN keresztül kell fúrni azt a lyukat "

Nem. A kérdés hülyén lett megfogalmazva, de a kifejtéssel együtt űgy szólt, hogy "vonzáspont pedig nem a középpontban, hanem a furat túloldalán legyen". Vagyis egy absztrakt valamiről van szó, aminek a méretei megegyeznek a Földdel, de a tömegközéppontja a túloldalon van. A kérdés végülis tartalmazza, hogy mit akar, nem kell leragadni az első szónál.

2010. febr. 11. 09:59
 23/28 anonim válasza:
89%
Nem értem ebben mi a rohadtul bonyolult... Keressük meg azokat az értékeket, hogy egy, a Föld tömegével egyenlő végtelenül kicsi ponthoz mennyi idő alatt tudnánk odazuhanni vákuumban akkora magasságból, amekkora a Föld átmérője, illetve, hogy mekkora sebességre tennénk szert ezidő alatt... És én is kíváncsi vagyok a válaszra. Köszi az együttműködéseteket.
2010. febr. 14. 22:52
 24/28 anonim ***** válasza:
100%

"A kérdés úgy szólt, hogy a FÖLDÖN keresztül kell fúrni azt a lyukat - tehát akkor a vonzás középpontja igenis középen van, és nem máshol."

Vonatkoztass már el öcsém, nem lehetsz ennyire kocka. Leírta a kérdésben hogyan érti. Innentől már csak kötekedés amit csinálsz.

2010. febr. 14. 23:13
 25/28 anonim ***** válasza:
100%
Igazi szőrszálhasogatás ott kezdődik, hogy a bolygót átfúrni képtelenség, vagy ha lehetséges lenne se érné meg, te jó ég :)
2010. febr. 15. 01:16
 26/28 anonim válasza:
93%
Egyszer lattam egy dokumentum filmet egy ilyen elkezelesrol. Azt boncolgattak benne, ha ez megvalosithato lenne, akkor ezen keresztul a Fold barmely pontjara fel oran belul el lehetne erkezni. Az igaz, hogy a gravitacio a kozeppontban van, de ez annyiban befolyasolna az utazast, hogy a Fold kozeppontjaig folyamatosan gyorsulnank, a tuloldal fele kozeledve pedig fokozatosan csokkenne a sebesseg. Ez tok jo szerintem igy nem kell fek.
2010. febr. 15. 06:42
 27/28 anonim válasza:
100%
Utsó, a levegő fékezne, vagy bizonyos magasságból kéne beleugranod a lyukba, hogy pont megállj a túloldalon, és ne lökődj ki nagyon :D Az lenne ám a meglepetés :P De szerintem juttassunk fel az űrbe egy vasgolyót, egy nagyot, olyan 10 méter ármérőjűt, és játsszuk el vele ugyanezt, aztán szépen szorozgatjuk, hogy megkapjuk a Földre az értékeket...
2010. febr. 15. 21:31
 28/28 anonim válasza:

A kérdés mag ugyan elég régi már, de épp most találtam rá, így megválaszolok pár apró részletet.

Feltételezzük, hogy a föld középpontján át fúrja az alagutat, nyíl egyenes, vákuum van benne, de minden viszontagságot gond nélkül túlélne.

Ebben az esetben az alagút végén a fold másik oldalán pont nulla volna a sebessége. Ahogy halad a test ebben az alagútban, úgy a föld középpontja felé haladva az onnan ható gravitáció mértéke folyamatosan csökkenne és a már elhagyott föld tömeg visszafele húzná, így minél közelebb kerülsz a föld közepéhez, annál kisebb a gyorsulás.

Amennyiben nem lenne semmilyen egyéb fékező hatás, akkor az idők végezetéig jojózva ingáznál oda-vissza a kést oldal közt, mg egyik oldalon el nem kapna valaki.

Eddig elvégzett számítások 38 és 42 perc közé teszik az út idejét.

2017. szept. 27. 13:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!