Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mennyi idő alatt esnék át a...

Mennyi idő alatt esnék át a földön keresztül fúrt lyukon?

Figyelt kérdés
Feltételezzük hogy fúrunk egy 2 méter átmérőjű lyukat a földbe a középponton át a túloldalig, a vonzáspont pedig nem a középpontban, hanem a furat túloldalán legyen(így nem ingázunk a földben oda vissza, hanem átesünk a túloldalra). Feltételezzük azt is hogy nem égünk el a föld középpontján. Ha ebbe a lyukba beleugrok, akkkor mennyi idő alatt érnék át a túloldalra? És mekkora lenne a sebességen mikor a túloldalra érek?
2010. febr. 9. 19:04
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
91%

Föld átmérője (s): 12,756.3 km -> 12756000m

gyorsulás (a): 9,81 m/s^2

kezdeti sebesség (v):0 m/s

s=a*t^2

t^2=s/a

t^2=1300305,8

t=1140,3 másodperc

Ez nagyjából 19 perc. Remélem jól számoltam ^^

2010. febr. 9. 20:16
 12/28 anonim ***** válasza:
100%
Attól is függ hogy saroktól sarokig, vagy egyenlítőmentén esnél.
2010. febr. 9. 20:47
 13/28 anonim ***** válasza:
100%
Meg kéne még nézni a légellenállást is, a hatalmas légnyomással a túloldalon.
2010. febr. 9. 23:04
 14/28 anonim ***** válasza:
47%

"a vonzáspont pedig nem a középpontban, hanem a furat túloldalán legyen"

De nem ott van, hanem a középpontban - tehát ezzel kell számolnod.

Ha a hőmérséklet, légellenállás, stb. zavaró feltételeket figyelmen kívül hagyod, akkor még mindig marad egy: a Föld forgása. Ezért aztán a sarkokon kell fúrnod, ha nem akarsz útközben fölkenődni a falra.

Az időt én is úgy tudom, hogy 20 perc körül van - és nem csak a középponton keresztül, hanem 2 tetszőleges pont között is.

2010. febr. 10. 02:29
 15/28 anonim ***** válasza:
100%
Ha a vonzáspont a túloldalon van, akkor a g nem 10 közeli, hanem kevesebb. Ki kell számolni újra, állandó*m*m/r^2 erő hat. Ebből kiesik az egyik m (az enyém).
2010. febr. 10. 08:27
 16/28 anonim ***** válasza:
100%
Na jó akkor számoljátok ki :D Én megpróbáltam, de ezek szerint rosszul, mert a légellenállást, és azt, hogy kisebb a kezdőpontban a gravitáció nem vettem figyelembe. (Látom még mindig nem fogta fel néhány ember, hogy most a "feladat" szerint a vonzáspont nem a Föld közepén van.)
2010. febr. 10. 08:53
 17/28 anonim ***** válasza:
94%

Na ahoyg látom, mindenki beleköt a lényegtelen részletekbe, elképesztő egy földhözragadt banda. Átfogalmazom a kérdést a kérdező kedvéért, hogy aki nem képes absztrakcióra, az is rájöjjön, hogy mi a lényeg.

Mennyi idő alatt és milyen végsebességgel zuhannánk át egy olyan alagúton, aminek hossza a Föld átlagos átmérőjével egyenlő, ha a ránk ható gyorsulás a zuhanás során végig a földi gravitációs gyorsulás értékének megfelelő, és ha a csőben nincs légellenállás vagy egyéb hatás, ami befolyásolja a zuhanást?

A számítást már elvégezték.

2010. febr. 10. 16:15
 18/28 anonim ***** válasza:
47%
Hát utolsó, azért merészeltünk diskurálni erről-arról, mert amiről te beszélsz, annak semmi köze se a Földhöz, semmi fizikához, egy képlet (s=a/2*t^2) alkalmazását jelenti, két dolgot kell tudni, a gravitációs gyorsulást és a Föld átlagos átmérőjét. Szerintem kifejezetten pozitív, hogy feltételeztem, hogy a kérdező nem egy retardált, akinek ilyesmihez ránk van szüksége.
2010. febr. 10. 19:06
 19/28 anonim ***** válasza:
43%

Utolsónak:

mert annak piszok sok köze van a Földhöz, hogy NEM a középpontban van a vonzási központ, ugye...?

2010. febr. 10. 19:34
 20/28 anonim ***** válasza:
58%

A pontos választ leírták: a gravitációs vonzáspont a Föld középpontjában van. Átzuhanál, majd a gravitáció végén vissza, majd egyre csillapuló kilengéssel a középpontban hamvadnál.

Node. Ha te kikötöd, hogy nem hamvadsz, meg nem a középpontban, hanem márpedig a furat túloldalán van a gravitációs pont (ami a modellt értelmetlenné teszi), akkor:

1. Nézd meg a Föld átmérőjét a neked megfelelő ponton. Kb. 10e km. Fogj egy zsebszámológépet, és számold ki, ismerve a 10 m/s2 körüli nehézségi gyorsulást (az általad kiválasztott koordinátához keresd ki az ott érvényest) és

2. Ne a közönséget cseszegesd a kötözködő stílusoddal.

3. Menj sportolni.

2010. febr. 10. 21:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!