Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Aki jó logikai feladatokból,...

Aki jó logikai feladatokból, tud nekem segíteni?

Figyelt kérdés

1.f.- NIM játék. Osszunk 2 halomba egy csomó gyufaszálat. Két játékos felváltva vesz el akármelyik (de csak egy) halomból legalább egy gyufaszálat. Az nyer aki utoljára vesz el. Dolgozzunk ki egy nyerő stratégiát.

2.f.- WYTHOFF-NIM játék. Az eredeti NIM-et úgy játszuk, hogy a 2 halom bármelyikéből lehet elvenni, vagy a 2 halomból egyszerre ugyanannyit lehet elvenni, és az veszít, aki nem tud lépni.

3.f.- Két játékos felváltva húzza be egy szabályos n-szög átlóit úgy, hogy azok ne metszék egymást. Az veszít, aki nem tud újabb átlót behúzni. Melyik játékosnak van nyerő stratégiája, és mi az ?

4.f.- A kezdő játékos elhelyez egy huszárt egy sakktábla valamelyik mezejére. Ezek után a játékosok felváltva lépnek a huszárral a sakk szabályainak megfelelően úgy, hogy olyan mezőre nem szabad lépni, ahol a huszár már járt. Az veszít, aki nem tud lépni. Melyik játékosnak van nyerő stratégiája, és mi az ?

5.f.- n-darab dobozban rendre 1, 2, ... , n darab golyó van. A játékos egy lépésben akárhány dobozból elvehet golyót, de minden dobozból csak ugyanannyit. Legfeljebb hány lépés kell az összes doboz kiürítéséhez ?

6.f.- Egy háromszög alakú tortaszeleten Anna kijelöl egy pontot, amin keresztül Béla egy egyenes vágással kettévágja a tortaszeletet és elveszi a nagyobbik darabot. Mekkora darabot tud Béla biztosítani magának és mit csináljon Anna, hogy minél nagyobb darab maradjon neki ?

2015. jan. 26. 20:56
 1/6 anonim ***** válasza:

Az első játéknál az a lényeg, hogy ne te kezdj. ilyenkor a stratégia:

ő elvesz valamennyit az egyik kupacból:

- ha az egészet elveszi simán nyersz mert elveszed a másikat és kész.

- ha kevesebbet vesz el mint az összes akkor egyszerűen elveszel annyit,hogy a kupacban csak 1 maradjon.

így 3 lehetősége lesz:

- vagy elveszi az 1 db-ot -> ekkor te elveszed másik kupacot.

-vagy elveszi a másik még teljes kupacot úgy ahogy van-> egyértelmű nyerés

-vagy elvesz valamennyit a másikból->ekkor te elveszel annyit hogy abban is csak 1 maradjon -> bármit csinál nyertél.

2015. jan. 26. 21:47
 2/6 anonim ***** válasza:

hopsz elrontontottam, mert van egy olyan variáció ahol meg lehet verni.

Attól,függ az egész, hogy egyelők-e a halmok, ha igen akkor ne te kezdj, ha pedig, nem akkor kezdj és tedd egyenlővé. a 2:2 arány halálos aki azt megkapja már nem nyerhet.

utána már csak mindig egyenlővé kell tenni és kész.

2015. jan. 26. 23:04
 3/6 anonim ***** válasza:

Na ezen annyit gondolkoztam én is hogy közben az előző hozzászóló már észrevette hogy elnézte és javította, mielőtt leírtam volna. :)

Szóval szerintem (bár kb ezt írta az előző válaszoló is) a lényeg hogy az veszít aki előbb eltesz egy kupacot mert akkor a másik játékos elpakolja a másik kupacot vagy az aki egy gyufát hagy egy kupacban mert akkor a másik játékos is egy gyufát hagy a másik kupacban és így ő pakolhatja el az utolsó gyufát.

Ami viszont azt is jelenti hogy ha mindketten jól játszanak akkor előbb-utóbb elérik a 2-2 gyufából álló kupacokat és az veszít akinek ilyenkor el kell elvennie gyufát.

Ami azt jelenti hogy arra kell játszani hogy ez ne nálad történjen meg. Ami azt jelenti hogy nem vehetsz el egy kupacból sem annyi gyufát hogy csak kettő maradjon benne, mert akkor az ellenfeled a másik kupacban két gyufát hagy és akkor megkaptad a 2-2 felállást és neked kell húznod tehát vesztettél.

Ami azt jelenti hogy ezt el kell kerülnöd, aminek a legbiztosabb módja hogy majd valaki megírja, mert ez nekem már sok így egyszerre. :D

2015. jan. 26. 23:22
 4/6 anonim ***** válasza:

Valahogy nekem csak az 1-1, és 2-2 jött le, de természetesen mindig egyenlővé kell tenni a két kupacot és kész.

Ha egyszer ez sikerült, akkor mindig el tudsz venni ugyanannyit a másik kupacból, tartod az egyenlőséget, így nyersz.

2015. jan. 27. 15:17
 5/6 anonim ***** válasza:
Az 1.-höz a megoldás kulcsa a kettes számrendszer.
2015. jan. 27. 21:32
 6/6 anonim ***** válasza:
A 6.-hoz a gyök 2 és a szimmetria adja a megoldást.
2015. jan. 27. 21:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!