Matekórán feladott fejtörő feladat?
Ha meglennének a számok, akkor könnyebben ki lehetne találni.
Amúgy én valami olyasmire tippelek, hogy előre leírt magának egy számot (ami a borítékban volt). Aztán ahogy mondtátok neki a számokat, úgy alakította ő a saját számait.
Persze ehhez jó memória, fejszámolás szükséges, de kivitelezhető.
Szerintem kimaradt a művelet a leírásból, de gondolom, összeadtátok őket.
Én így "csaltam" volna a tanár helyében:
- Megjegyeztem volna egy 10000-19998 közti számot. Legyen ez X.
- Kiszámoltam volna X * 20-at. Ezt írtam volna le a papírra az óra előtt.
- Amikor valaki mondott volna egy négyjegyű számot, akkor azt kivontam volna X-ből és leírtam volna az eredményt (ez lett volna az én számom).
A trükk ugye az, hogy páronként állandó az összeg azzal, hogy egy egyszerű kivonással korrigálni tudom a ti számaitokat. És ha mind a 20-szor jól számolom ki a számomat, akkor a végén ott az összeg a borítékban.
Kell valami konnyen kiszamolhato modszer, es az, hogy mindig ove legyen az utolso szam.
Mondjuk en igy adtam volna elo a helyeben:
A 4 jegyu szam minden jegyet 9-re egeszitem ki (gyakorlatilag a tieteket kivonom 9999-bol):
1234 <- ezt mondjatok
8765 <- ezt meg "reflexbol" utana lehet irni
Igy ha n szamot mondtatok (es o is n-et), akkor 9999*n lesz az eredmeny.
Ez persze tul feltuno, ugyhogy kitalalnek egy szamot elore, mondjuk a 4705-ot, ezzel elore kiszamolnam 4705*9999*8-at, ezt felirnam egy papirra.
Aztan oran eloszor felirnam a 4705-ot, aztan toletek egymas utan 4 szamot, mindig az en kiegeszito szamommal kovetve, es a vegen kijonne a papiron levo.
Az o konkret megvalositasa biztosan mas volt, mert sokkal tobb szamot irt fel, de valami hasonlo lehetett a hatterben. A konkret szamok alapjan lehetne megmondani.
Persze az is lehet, hogy csak gyorsan tud szamolni. Ebben az esetben folyamatosan fejben nyilvantartja, hogy az addig felirt szamok, es az elore kitalalt szam kulonbsege mennyi, es amikor mar 4 jegyu, felirja azt a tablara, es megall. Mivel nem tudjatok elore a trukkot, nem fog lebukni, es nem tudjatok megszivatni kellemetlen szamot mondva sem. (vagy lehet 2 boritekja is) Buveszek elvileg szoktak alkalmazni a dolgot: mutatnak valamit, aztan ha elrontjak, valami kevesben latvanyos B tervvel fejezik be, ugysem tudod, hogy eredetileg mit akart.
Youtube-on a Scam Schoolban lathatsz hasonlo fejtoroket, direkt ezzel foglalkozik a csatorna.
"A 4 jegyu szam minden jegyet 9-re egeszitem ki (gyakorlatilag a tieteket kivonom 9999-bol):
1234 <- ezt mondjatok
8765 <- ezt meg "reflexbol" utana lehet irni "
Ezzel akkor van probléma, ha 9000-nél nagyobb vagy egyenlő számot mond valaki. Ekkor nem tudnál 4-jegyű számot mondani (azokról volt szó), hogy korrigáld a "részeredményt".
Ezért írtam kettesben azt az intervallumot, amit.
Mondjuk, nem értem, mi a baja vele egyeseknek, de mindegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!