Tesla vagy Edison? Melyikük a jobb feltaláló?
Egyértelmű, hogy Tesla! Edison erkölcstelen ember volt!!
Tesla pedig nagy tudású, őszinte!!!
Azért, mert erkölcstelen volt még nem csökkenti munkássága értékét szerintem.Egyenáram nélkül azért sok minden nem működne.
Egyiket sem ismerted, nem tudhatod Tesla milyen ember volt.
"Egyiket sem ismerted, nem tudhatod Tesla milyen ember volt."
Még ez sem biztos. Van fogalmad a létezés végtelen lehetőségeiről?
De lehet, hogy "én vagyok" Tesla. Csak nem emlékszem rá...
Én úgy hallottam, hogy Edison inkább jó szervező volt és jó üzletember. Mindig a megfelelő emberekkel vette körül magát. Biztos voltak jó ötletei, de inkább jól látta meg egy ötletben a lehetőséget.
Tesla meg egy zseni volt, ez nem vitás. Csak nagyon magának való, nem volt érzéke az üzlethez, a hivatalos dolgokhoz. Pl. állítólag valamikor a XIX. sz. második felében (pontosan már nem tudom) csinált egy távirányítós(!) kishajót, felhasználva a nagyfrekvenciás váltakozóáramú tudását. Játszott vele egy kicsit egy közeli kis tónál, aztán megunta, félretette, és nem foglalkozott vele többet. Úgy gondolta, ez csak játékra jó, másra nem. :D
Sőt voltak olyan kísérleti bemutatói, amiket a szemtanúk leírása alapján a mai napig nem tudják, pontosan hogyan csinált.
Ha csak azt nézzük, hogy a találmányaikból ma miket használunk:
Edison:
szénmikrofon (már vagy 30 éve nem létezik)
fonográf és utódai (30 éve elavult)
izzó (még van, de már elavult)
Tesla:
- egy és többfázisú váltóáramú hálózat (meg se bírnánk mozdulni nélküle)
- generátor (szintén)
neoncső (ma már vannak modernebb megoldások, de még elterjedt)
- robbanómotorok gyújtási rendszere (nélkülözhetetlen)
- naperőmű
- távirányító
#10 a) Edison azért ennél jóval több mindenhez adta a nevét (szállítószalag, villanyóra, akkumulátor, alkáli elem stb.) Volt vagy 1000 szabadalma.
b) Azért mert egyes találmányai felett már eljárt az idő, attól még az adott találmány nem lesz kevésbé értékes. Ha Edison nem alkotja meg az első valóban használható izzót, nehezen juthattunk volna el a mai modern világítástechnikához. Ahogy Threvithick és Stephenson érdemeiből sem von le semmit az, hogy napjainkban már nem használunk gőzmozdonyt.
A kérdéshez: Nem hiszem hogy lenne értelme rangsorolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!