Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Valami a négyzeten vagy köbön...

Valami a négyzeten vagy köbön számformuláját hogyan lehet itt a Gyakoriban leírni? Tehát a jobb felső kis számot hogyan állítjuk elő, ne kelljen szövegesen írnom?

Figyelt kérdés
2014. aug. 28. 16:25
1 2 3
 1/23 2xSü ***** válasza:
65%

1. A karakterkészlet tartalmazza a négyzet, köb jeleket:

x², x³

Lásd: [link]

2. Egyszerűbb a ^ jelet használni.

x² = x^2

x³ = x^3

Ezzel akármilyen egész, vagy tört hatványt is ki lehet írni. Pl.: x^(2/3)

2014. aug. 28. 16:31
 2/23 A kérdező kommentje:
Egy pillanat, hadd tanuljak egy kicsit még: hol találom, hogyan érem el a karakterkészletet ITT? Jó, hogy a link megmutatja, de az nincs mindig kéznél (csak ebben a válaszban volt), és mégsem értem, hogyan írtad konkrétan pl. az x négyzetet? Mert ez itt nem a Word, hogy oda nyúlok, ahol van és leveszem.
2014. aug. 28. 16:53
 3/23 anonim ***** válasza:

A négyzet szimbóluma elérhető az baloldali alt billentyű nyomva tartásával majd közben 253 leütése a numerikus billentyűzeten.(alt+ 253)

ascII code vagy alt code táblázat.

2014. aug. 28. 17:35
 4/23 A kérdező kommentje:
Nekem nem sikerül :( Miért?
2014. aug. 28. 17:41
 5/23 anonim ***** válasza:

Leírod: x

Jobb-oldali ALT-ot lenyomva tartod és 3 -as billentyű. ( a képernyőn nem látszik semmi!)

Lenyomod a kitevőt (pl. 3), ekkor jelenik meg a "háztető" is)

x^3

2014. aug. 28. 17:48
 6/23 A kérdező kommentje:
Jobb oldalon Alt Gr van. EZt kell lenyomni? Nézzük: x^3. Ez eddig meg volna, de engem a rendes négyzeten levő kis szám érdekelne, az hogyan áll elő? Úgy tűnik, hogy csak a billentyűzeten levő karakterekkel lehet operálni? És a betűk feletti számsort kell használni? Mert csak azok billentyűin látok különleges karaktereket, ami nem valami sok.
2014. aug. 28. 18:14
 7/23 A kérdező kommentje:
x^3, x^2. Na ilyeneket már tudok kreálni, de ez nekem még kevés. Kicsivel azért többet szeretnék tudni. Mit lehet még csinálni? 5°C például. Szóval, csak annyi lehetőség van, amit a billentyűzeten magam előtt látok, vagy ennél több is valahol máshol és másképpen?
2014. aug. 28. 18:22
 8/23 2xSü ***** válasza:

A Windowsban a Start menüben találsz egy olyat, hogy karaktertábla. Attól függően, hogy milyen Windowsod van, máshol fogod megtalálni. A kellékeket keresd. Win8 esetén a Windows kellékek > System tools. Másik út, hogy Start menü > Futtatás (ez elérhető a Win+R kombinációval is), majd beírod, hogy charmap és megnyomod az entert.

Itt megtalálható a karakterkészlet nagy része. Az általam linkelt oldal jóval több karaktert tartalmaz. A teljes Unicode karakterkészlet több, mint 100 000 karaktert tartalmaz. Bizonyos betűtípusok nem tartalmazzák az összeset. De a főbb karaktertípusok, amik kvázi standardek a weben, azok tartalmazzák a főbb karaktereket. A Unicode folyamatosan fejlődik, bővül, így nehéz lépést tartani vele, de ez – a négyzet és köb – pl. már a régi ASCII karakterkészletnek is része. Az, hogy milyen karakterkódolások vannak, azt inkább nem mesélem el, mert hosszú, szövevényes történet ez. A lényeg, amit tudnod kell, hogy az Unicode karakterkészletben minden karakter benne van, mindegyiknek van egy sorszáma.

A karaktereket ugye billentyűzetről lehet elsősorban bevinni. De belehet Alt + számkombinációval is. (Az előző hibásan írta, nem az AltGr kell, hanem a bal oldali Alt billentyű.) A számok beviteléhez a numerikus billentyűzetet kell használni, a billentyűzet felső sorában található számok erre nem alkalmasak. Itt külön gond, hogy a 255 és kisebb kódu karakterek esetén függ a dolog az éppen aktuális billentyűzetkiosztástól. Magyar billentyűzetkiosztással szerencsétlen módon nincs mód a ² ³ bevitelére (legalábbis Windows 8.1 alatt így van). Angol kiosztásra váltva (Shift + Alt) így vihető be:

² ⇒ Bal Alt lenyom és nyomva tart, numerikus 0, numerikus 1, numerikus 7, numerikus 8, bal Alt felenged.

³ ⇒ Bal Alt lenyom és nyomva tart, numerikus 0, numerikus 1, numerikus 7, numerikus 9, bal Alt felenged.

(Amúgy a karaktertábla a kiválasztott karakter beviteli módját mutatja az alsó státuszsor jobb oldalán.)

A másik mód, hogy fogod az általam linkelt oldalt, ott kijelölöd a ² karaktert, majd Ctrl+C, Ctrl+V-vel szépen beilleszted. Elég macerás, de hát ilyen hülyén oldották meg a magyar billentyűzetet. A normális, tipográfiailag helyes magyar íráshoz szükséges karakterek nincsenek ratja ( „ ” … – ), bezzeg a magyarban „oly gyakran” használt ˛ ` és egyéb hülyeségek ott vannak.

A nagyon nem szokványos, de általam használt megoldás, hogy csináltam egy teljesen egyedi billentyűzetkiosztást a magyar billentyűkiosztást alapul véve, és ezt bővítve. De ez hosszadalmas, bonyolult és nem minden esetben célszerű út.

Szóval mindent lehet. Még ilyeneket is:

♜♞♝♚♛♝♞♜

♟♟♟♟♟♟♟♟

♙♙♙♙♙♙♙♙

♖♘♗♔♕♗♘♖

2014. aug. 28. 19:14
 9/23 A kérdező kommentje:

Windows 7-em van. Itt másként mennek a dolgok?

Másik kérdés:

Az általad belinkelt táblázatban hogyan lehet bármi karaktert kijelölni, mert ha rákattintok, csak a részletes ismertetője jelenik meg. Szóval nem tudom kijelölni. Mit lehet tenni?

2014. aug. 28. 19:40
 10/23 anonim ***** válasza:

Szóval ilyesmit szeretnél írni:

[link]

Én ezeket GeoGebrában írom meg, és képként, vagy html-oldalként továbbítom. Sok példa itt:

[link]

2014. aug. 28. 19:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!