Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Valami a négyzeten vagy köbön...

Valami a négyzeten vagy köbön számformuláját hogyan lehet itt a Gyakoriban leírni? Tehát a jobb felső kis számot hogyan állítjuk elő, ne kelljen szövegesen írnom?

Figyelt kérdés
2014. aug. 28. 16:25
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Nem akarok én belebonyolódni a matekba, csak a legegyszerűbb módját keresem a négyzetre vagy köbre emelés leírásának. Maradjunk ennyiben. A rendelkezésre álló eszközökkel hogyan lehet kivitelezni ezt az egyszerű kérdést, mert látom, hogy már nagyon belebonyolódunk és egyre kevésbé értjük egymást.
2014. aug. 28. 19:52
 12/23 2xSü ***** válasza:

> Windows 7-em van. Itt másként mennek a dolgok?

Gyanítom, hogy nem. Csak most tűnt fel, hogy az Alt+### kódok függnek az aktuális billentyűzetkiosztástól. Nem tudom Win7 alatt is így volt-e, de gyanítom, hogy igen. Mint írtam, én inkább felvettem a saját billentyűzetkiosztásomba, ami gyakran kell, ami meg nem gyakran, azt kimásoltam a karaktertáblából.

Apropó, a karaktertáblában duplán kattintva az adott karakterre, kimásolja neked alulra, onnan tovább tudod másolni bárhova.

> Az általad belinkelt táblázatban hogyan lehet bármi karaktert kijelölni, mert ha rákattintok, csak a részletes ismertetője jelenik meg.

És annak a címsorában is szerepel a ² jel, ami már nem link, így ki tudod jelölni, kimásolni, és bárhova beilleszteni.

De az is megfelelő, ha ezt a kérdést teszed a könyvjelzőid közé, és az én szövegemből másolod ki a megfelelő karaktereket. Adok még párat:

√ ² ³ „ ” … – ⇒ → π ± ≠ ∈ » « ≤ ≥

> csak a legegyszerűbb módját keresem a négyzetre vagy köbre emelés leírásának

Kb. az általam linkelt oldal a legegyszerűbb. Informatikus vagyok, programozó, de ennél egyszerűbb módot nem tudok. Sajnos ez ilyen.

2014. aug. 28. 20:26
 13/23 A kérdező kommentje:

10²

Valahogy így kell csinálni?

Csak nagyon aprónak találom a kitevőt (alig látszik) így másolás révén. Mindenesetre köszönöm az eddigi segítséget, bár a téma még nincs lezárva a részemről, nem vagyok teljesen megnyugodva. Kicsit nehézkesnek tűnik, ha minden hozzászólásnál külön el kell mászkálni adott helye kitevőt másolni.

2014. aug. 28. 20:45
 14/23 A kérdező kommentje:
Most látva elég normálisnak tűnik viszont. Szóval köszönöm!
2014. aug. 28. 20:47
 15/23 A kérdező kommentje:

Ja és bocs:

A legutolsó válaszban a négyzetgyök jele hiányosnak tűnik, nincs meg a felső vízszintese. Vagy csak én látom rosszul?

2014. aug. 28. 20:50
 16/23 2xSü ***** válasza:

> Csak nagyon aprónak találom a kitevőt (alig látszik) így másolás révén.

A betűtípus és betűméret problémája ez.

> nem vagyok teljesen megnyugodva

Pedig a nyugalom a hosszú élet titka.

> Kicsit nehézkesnek tűnik, ha minden hozzászólásnál külön el kell mászkálni adott helye kitevőt másolni.

Az. Ezért is szokták inkább a ^ jelet használni. Egyszerűbb, és kvázi standard.

> A legutolsó válaszban a négyzetgyök jele hiányosnak tűnik, nincs meg a felső vízszintese.

Nincs, mert egyrészt azért, mert a betűk ritkán lóghatnak egymásra, márpedig a felső vonal rá kellene, hogy lógjon a mögötte álló kifejezésre. Másrészt nem is lehetne megmondani előre, hogy milyen hosszú kifejezés áll a négyzetgyök jel után. Pl. a másodfokú egyenleg megoldóképleténél a gyök alatt a b²-4ac szerepel. A dolog kompenzálható úgy, hogy zárójelezed a gyök utáni részt:

x₁,₂ = [ -b ± √(b²-4ac) ] / 2a

És igen, van egy csomó dolog, amit nem lehet sima szövegként leírni. Pl. nem lehet alsó, és felső indext egyvonalban írni. Nem lehet törtet sem írni, nem lehet szumma jelet sem írni normálisan. Ehhez vagy speciális program kell, vagy képként lehet még elhelyezni.

De van egy jó LaTeX editor: [link]

Pl. a másodfokú egyenlet megoldóképlete:

[link]

2014. aug. 28. 22:36
 17/23 A kérdező kommentje:

Kedves 2×Sü!

Azt írod átváltasz angol billentyűzet kiosztásra Shift+Alt-tal. Ezt kipróbálnám, de csak ha tudom, magyarra visszaállítani hogyan lehet? Összegezve: tehát gyakorlatilag az általad küldött anyagok között kell navigálnom, ha valami ilyesmit akarok ábrázolni. Mert ugye kilépni innen munka közben nem nagyon lehet, kivéve talán a Start menüt, azt megnyithatom? Majd szétnézek ott is, mit lehet találni.

Köszönök mindent, hogy vetted a fáradságot egy amatőrnek magyarázni, de csak így lehet tanulni, nem odavetett félmondatokból. Sokat foglalkoztunk már a témával, ideje békésebb vizekre evezni. Majd csinálom, ahogy tudom, esetleg menet közben én is rájöhetek egyre-másra.

2014. aug. 29. 08:43
 18/23 A kérdező kommentje:
Nálam Windows 7-ben a Start menüben semmi olyan nincs, amiről írtál: se kellékek, se futtatás parancs. Úgyhogy erről le kell mondanom. A Win billentyű melyik?
2014. aug. 29. 08:49
 19/23 2xSü ***** válasza:

> Azt írod átváltasz angol billentyűzet kiosztásra Shift+Alt-tal. Ezt kipróbálnám, de csak ha tudom, magyarra visszaállítani hogyan lehet?

A Shift + Alt a beállított billentyűkiosztások között vált. Alapból a magyar Windowsban be van állítva az angol kiosztás is. Tehát ha egyszer megnyomod a Shift+Alt-ot, akkor angolra vált. Ha még egyszer megnyomod, akkor magyarra vált. (Ezt amúgy is jó tudni, mert véletlenül is lehet váltani.)

> tehát gyakorlatilag az általad küldött anyagok között kell navigálnom, ha valami ilyesmit akarok ábrázolni

Így van. Vagy külön program kell, vagy a billentyűzettel való mahináció, vagy vágólapról tudod beilleszteni. Még járható út – ahogy írtam – egy külön billentyűkiosztás. De ez utóbbi nem annyira egyszerű.

Még egy megoldás jut eszembe, vannak programok, amik segítségével un. makrókat lehet csinálni. Meg lehet ezzel oldani, hogy egy bizonyos szöveget illesszen be, amit rá lehet tenni egy adott billentyűkombinációra. Régen használtam ilyen programot, de ha nagyon gyakran kell ² jelet beírnod, akkor esetleg megfontolandó. Ez a progi, mintha rémlene is: [link]

> Mert ugye kilépni innen munka közben nem nagyon lehet

Nem kell kilépni sehonnan. A böngésző is képes több lapot megjeleníteni, a Windows is képes több programot futtatni.

> Köszönök mindent

Kérlek… Nincs mit.

> Nálam Windows 7-ben a Start menüben semmi olyan nincs, amiről írtál: se kellékek, se futtatás parancs.

Elvileg Win7 alatt a Minden Program > Rendszereszközök > Karaktertábla

> A Win billentyű melyik?

Általában a szóköztől balra található, a legalsó sorban, általában a Ctrl és az Alt gombok között található. A legtöbb billentyűzeten egy Windows logó van rajta. (Nagyon-nagyon-nagyon régi, őskövület billentyűzeteken előfordulhat, hogy nincs ilyen gomb.)

2014. aug. 29. 10:54
 20/23 anonim ***** válasza:

Kemény vagy 2xSü. Honnan szerzed ezt a kimeríthetetlen türelmet? ;)

Megkérdezhetem kíváncsiságból, milyen progival írod át a billentyűzetkiosztásodat?

2014. aug. 29. 12:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!