Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért van az, hogy ha valaki...

Miért van az, hogy ha valaki feltesz egy tudományos kérdést, egyből jönnek, akik belekeverik a vallást?

Figyelt kérdés
Itt a kereszténységre gondolok.
2010. febr. 2. 09:50
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
78%

én ilyennel nem nagyon találkoztam.

mutatnál példát?

2010. febr. 2. 09:57
 2/25 anonim ***** válasza:
64%
09:57 - Linket nem tudok, de idézni igen: volt, aki rendszeresen azzal jött, hogy "Ahol a tudomány véget ér, ott kezdődik a hit".
2010. febr. 2. 10:08
 3/25 anonim ***** válasza:
64%

"Ahol a tudomány véget ér, ott kezdődik a hit"

és ezzel mi a gond? ezt le sem lehetne tagadni.

2010. febr. 2. 10:36
 4/25 anonim ***** válasza:
54%
De érdekes, hogy pont benéztem: én jöttem azzal, hogy ahol a tudomány véget ér, ott kezdődik a hit. Mi a baj ezzel? Ez így van. Rómkat teológus vagyok.
2010. febr. 2. 10:45
 5/25 anonim ***** válasza:
43%
Hadd ne idézzek most ide több oldalt... Aki kíváncsi rá, mi a gond az "Ahol véget ér a tudomány..." mentalitással, az lapozza fel Dawkins Isteni téveszme c. könyvét a "Hézagok Istene" fejezetnél, és olvassa el. :)
2010. febr. 2. 10:54
 6/25 anonim ***** válasza:
61%

Evolúciós kérdésekre gyakran jönnek az ilyen teremtéselméletes valláskárosultak.

A dolognak több oka van, nem is hiszem, hogy mindet ki lehetne fejteni egy ilyen fórumon. Pár dolog:

A tudomány bulvárizálódása, azaz a tudomány úgy jelenik meg a sajtóban, mint értelmetlen dolgok halmaza (lásd: "brit tudósok rájöttek, hogy a birkát könnyebb ferde pallón levinni, mint nem ferdén".)

A tudomány nehezen érthető az átlagembernek, és emiatt tartanak tőle. (Lásd: Nem akarunk GMO-t mert veszélyes, és aki mellette érvel azt biztos csak lefizették.)

A tudomány az emberek számára egy egységes koherens szent valami kéne hogy legyen (amit a tudós mond az úgy is van), ehelyett az emberek egyre jobban szembesülnek azzal, hogy a tudósok bizony évekig vitáznak valamin, azaz semmi se "biztos". A tudomány már csak ilyen.

A tudomány ma szinte vallássá lett, bármit el lehet adni azzal, hogy ez tudományos, és ebből következik, hogy az emberek csodát várnak tőle. (Példa: sokan komolyan gondolják, hogy a klónjuk ugyanazt tudná mint ő, így ha klónozná magát, neki nem kéne dolgoznia...) Csoda márpedig nincs.

Ezzel összefügg, hogy a természettudományos képzés és gondolkodásra nevelés a béka segge alatt van. Ma ki lehet jönni úgy a gimnáziumból, hogy egy fizikai összefüggést nem lát át az ember. Ebből pedig az következik, hogy a világ összefüggéstelen dolgok zavaros halmaza lesz az egyén számára, amiben könnyű vallásos összefüggéseket keresni. (Példa: Ma háromszor láttam szirénázó mentőt, ez biztos valami rossz előjel, Isten így figyelmeztet... Vagy: A jósnőm mindkét gyerekem nemét eltalálta (25% esély!!!), tehát igazi jós.)

A média torzító hatása. Ugye a médiában, hírekben a különleges jelenik meg, és ráadásul a világ minden tájáról érkeznek a hírek. ("Ötlábú bárány született Amerikában..."). Mivel elöntenek minket a hírek, ezért az ember szubjektíve nagyon úgy érzi, hogy egyre több a különleges, és sokan nem fogadják el, hogy minden bárányról nem fog hír szólni, tehát képtelenség megmondani, hogy csakugyan több ötlábú bárány születik-e (ezerre vetítve mondjuk), mint például 50 vagy 100 éve, mikor amúgy is csak a helyi lapok írták meg.

Ezek mind az emberek spiritualizálódásának irányába hatnak a tudománnyal szemben.

2010. febr. 2. 10:56
 7/25 Salx Narval ***** válasza:
Szerintem az, hogy nem a kérdésre válaszolsz, csak beírod ezt az idézetet.Amúgy semmi más.
2010. febr. 2. 11:00
 8/25 anonim ***** válasza:
35%
Bocsánat, ez nem idézet, hanem meggyőződés. Dawkins nekem nem olvasmány, mint mondtam, teológus vagyok. Talán el tudok valamit dönteni én is, nemcsak Dawkins és a fröcsögő vallásellenesek.
2010. febr. 2. 11:19
 9/25 Salx Narval ***** válasza:
88%
A teológia mellé, egy kis illemtan is elkelne, úgy tűnik.
2010. febr. 2. 11:39
 10/25 anonim ***** válasza:
78%

Kedves Teológus!

Hát igen, itt a jelenség magva. Adott egy kérdés, mondjuk ez itt. Adottak válaszok. És mindig jön egy megszállott teológus/önkéntes hittérítő vagy akárki, akinek "van véleménye", csak éppenséggel ez nem a kérdéssel kapcsolatos, vagy pedig figyelmen kívül hagyja a tényeket.

Arra a kérdésre, hogy mi a szivárvány, vannak válaszok és vannak nem-válaszok.

Válasz például:

- A levegő vízcseppjein megtörő fehér fény színeire bomlik.

Nem válaszok:

- A gözmozdonyokat szénnel fűtötték. (Nincs köze hozzá.)

- A szivárványt manók festik az égre. (Tárgyi tévedés.)

Itt most nem az a kérdés, hogy Önnek van-e véleménye, hanem hogy MIÉRT kell ezt a véleményt úton-útfélen beböfögni a tudományos rovat kérdéseihez. Én se megyek át a vallás rovatba evolúciót vagy ősrobbanást magyarázni, miért kell a fórumokat hittérítő állomásnak használni, teo-spam áradattal elárasztani az egészet?

Tessék szépen elfogadni, hogy a természettudomány rovatban az emberek a természettudomány álláspontjára kíváncsiak, még ha az egy adott kérdésben bizonytalan is.

Tehát adott a kérdés: Őn miért érzi úgy, hogy a természettudomány rovat kérdéseit jól láthatóan képzetlenül és csak egyféle válaszra kihegyezve kell látogatnia?

2010. febr. 2. 11:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!