Miért lesz másabb a hangom, ha visszahallgatom felvételről, vagy mikrofonbeszélgetésből?
Megfigyeltem, hogy mélyebb lesz kicsit a hangom, ha mikrofonba beszélek valakivel pl skypeon, és hallom nála a hangom. Akkor is, ha felvevőprogramot használtam.
Akivel beszélek, ő is azt mondta, hogy alapba ilyen mélyebb a hangom.
De én ezt magasabbnak hallom élőben.
Akkor most ez a mikrofon miatt van, vagy más miatt?
Szeretnék énekelni tanulni, csak honnan tudom, hogy jó a hangom, ha én máshogy hallom, mint mások?
Tényleg akkor valójában mélyebb a hangom, vagy teljesen ugyanolyan, mint ahogy én élőben hallom magam?
19/F
Értem, köszi. Tehát akkor a mások által hallott hangom mélyebb :D És a mikrofon akkor valós képet ad.
És éneklésnél ilyenkor melyiket kell figyelembe venni? Mert lehet, hogy én az általam hallott hangon hamisnak vélem, viszont a külső halló nem.
Na itt 2 különböző dolgot kevert minden válaszoló.
"Én úgy tudom, hogy ahogy videóról meg hasonlókról hallod az az igazi"
Tisztázzuk először a rögzített hang kérdését:
Már a mikrofon felé tartó hangok is torzulnak mert visszaverődhetnek a kemény tárgyakról, és ez interferenciához vezet. Plusz külső zajok is belejutnak további torzítást okozva. (Nem véletlenül találták ki a hangszigetelt, hangelnyelő burkolatos stúdiókat!)
Aztán ott van a mikrofon kérdése még a legjobb stúdiómikrofonok is torzítanak kicsit, pedig megfizethetetlenül drágák, a videó kamerákba, telefonokba építettről inkább ne is beszéljünk.
A mikrofonból érkező jelet erősítik és továbbítják, ez is mind torzít. És van sávszűrés is valaki egyszer úgy gondolta amit nem hallunk az nem kell 20hz-20khz közti hang elég, valójában a felharmónikusok és hatásuk miatt, ennek duplájára lenne szükség.
(Ugyancsak nem véletlenül találták ki ezeknek a problémának a javítására a színezüst árnyékolt kábeleket és spéci válogatott alkatrészekből felépített speciális erősítőket, melyek iszonyat drágák, van 10 millió dolláros kategória is!)
Na persze kicsit megkerülhető ez a dolog ha rögtön bedigitalizáljuk, amitől meg alapból elveszti a szinuszos jellegét a hang és már csak maximum kvázi szinuszos jelként lesz visszaállítható. (Mert van a mintavételezésnek fölső határa).
Ha tömöríted is a tömörítési eljárások is durván megvágják, pl az MP3-is.
Aztán ugyanezen torzítások mennek visszafelé is, digitál analóg átalakítás, kábelek, erősítők.
Végül a hangfal is torzít rajta.
És a hallott hangba ugyancsak bezavar a környezet is.
Szóval aki azt állította hogy a visszahallgatott hang az "igazi" az ÓRIÁSIT TÉVEDETT! Még a legjobb stúdiófelszerelésekkel sem lehet igaz.
Keveritek azzal hogy a koponyacsont és a szövetek is bevezetnek a fülbe valamennyi hangot. Ez így igaz és pont ezért talán ez áll a legközelebb ahhoz amit kiadtunk, legalábbis érzetre.
De ha belegondoltok, 2 dologba akkor megértitek:
Akik siketek lettek és akik siketnek is születtek teljesen másképpen beszélnek. Utóbbiak sosem hallották saját hangjukat, csak szájmozgásokat utánoznak. Előbbiek a saját hangjuk visszahallásával tanulták meg a beszédet mint mi, de már nem hallják ezért "torzulni" kezd a beszédjük "önképe". A kisbabák sem véletlenül gügyögnek, tanulják a saját hangképző szervük használatát.
És itt a két dolog közül a második. Miért cseszne ki evolúciósan velünk a természet? Ha nem a saját hangunk koponyacsonton át való hallgatása segítene a legtöbbet, akkor nem is tudna beszélni az Ember.
Vagyis a saját élő hangunk hallgatása a LEGIGAZIBB!!!
Az már más kérdés hogy a kérdező szerint mások milyennek hallhatják az ő hangját. De kérdező amit te magadból hallasz az IGAZI, a többi hamis "önhangkép".
@14:
Tehát a gyakorlatban elmondhatjuk, hogy egy ezer forintos Genius mikrofonon minimálisan torz hangot hallunk, ami nem tökéletesen(!) egyezik meg azzal, amit mások hallanak, de még így is jóval közelebb áll a mások által tapasztalt hangunkhoz mint ahhoz, amit magunk hallunk vissza beszéd közben.
Értem szóval cáfolod hogy torzít minden hangátviteli és hangrögzítési rendszer, és ezzel azt is hogy a mesterségesen keltett hangok spektrális frekvencia, fázis, hangerő stb jellemzőinek már biztosan köze nincs az eredetihez.
És az sem érdekel téged amikor a másik azt próbálja elmondani, hogy érzetre valóban különbözik amit a beszélő hall és amit mások az élőbeszédből hallanak, de ennek más okai is vannak, pszichológiai és agyi feldolgozásból eredő éppúgy mint a koponyacsonton át való vezetésből.
A legegyszerűbb Google kereséssel is találni a hallásról és hangrögzítésről író forrásokat:
De neked úgy látszik elfogyott az ellenérved, mert az nem érv hogy a másik "okoskodik", csak menekülni próbálsz a menthetetlen helyzetből...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!