Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » IQ teszt mennyire megbízható?...

IQ teszt mennyire megbízható? Többi lent

Figyelt kérdés
31 éves vagyok, vezető beosztásban dolgozok egy pénzügyi cégnél, két jó nevű diplomám van, mesterszakkal, egy nyelvet felsőfokú szinten beszélek, egy másikat középszinten, osztályelsőként érettségiztem. Részt vettem Németországban egy iq teszten, és az jött ki, hogy csak átlagos iq-val rendelkezek, még akikkel írtam, és akivel beszéltem magasabb jött ki, pedig ők épp hogy csak le tudtak érettségizni, és kétkezi munkát dolgoznak. Természetesen nem lenézni akarom őket, félreértés ne essék, csak kíváncsi vagyok. Jó eszű embernek tartom magam, soha nem voltam magoló gép. Az IQ teszt kis képekből állt, amik valamiféle sorozatot adtak ki, és az utolsó darabját kellett beírni, aki ismeri a Mensa félét ahhoz hasonló. Tehát mit ad vissza egy iq teszt?

2014. jún. 3. 23:52
 1/8 2xSü ***** válasza:
100%

Az intelligenciát nehéz jól definiálni, de ez valamiféle problémamegoldó képesség. Ez főleg a logikai intelligenciánál van így. Azaz olyan problémamegoldó képesség, ahol nincs recept, nincs jól bevált módszer, a különböző tényezők között neked kell meglátnod a szabályszerűséget, majd felismerni akkor is, ha több módon is ismétlődik, vagy szabályszerűséget nem mutató tényezőkkel keveredik. Amúgy van még másfél intelligencia is, mint nyelvi, vizuális, mozgási, zenei, intra- és interperszonális intelligencia is.

De nem csak az intelligencia határoz meg minket, vannak más képességek, tulajdonságok is a világon, mint műveltség, kreativitás, szorgalom, stb… Az intelligencia csak egy a többi közül, ami kicsit túl van misztifikálva, holott attól, hogy valakinek jó a logikai intelligenciája, attól még lehet lusta, műveletlen, bunkó, antiszociális. Ugyanígy, attól, hogy valakinek átlagos az intelligenciája, attól még érhet el kimagasló eredményeket az élet különböző területein, a többi képességét kamatoztatva.

Hogy vezető beosztásban dolgozol, ahhoz nem feltétlenül kell magas logikai IQ, annál több interperszonális intelligencia. A pénzügyek inkább kívánnak kreativitást, vagy inkább kívánnak műveltségi jellegű ismereteket, ahol ismertek a különböző összefüggések, nem neked kell azokat kitalálni, csak alkalmazni azt, amit megtanultál. Ha felsőfokú nyelvvizsgád van, akkor valószínű jó a nyelvi intelligenciád. A diploma, osztályelsőség meg sokkal jobban függhet a szorgalomtól, kitartástól, akaraterőtől.

Szóval lehet, hogy tényleg átlagos az IQ-d. De az is lehet, hogy a teszt volt számodra furcsa, vagy csak rossz passzban voltál. Mindenesetre attól, hogy egy teszt átlagos IQ-t mért nálad, attól nem lettél se rosszabb, se jobb, se több, se kevesebb.

2014. jún. 4. 00:08
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Hivatalosan elfogadott, szakemberek által sztenderdizált teszt volt?

Egyébként meg nem árt tudni pár dolgot az IQ-val kapcsolatban:

- Az IQ nem azonos a tnaulási képességekkel.

- Az IQ legfeljebb csak nagyon távolról van kapcsolatban az iskolázottsággal és a diplomával.

- Az IQ nem azonos a lexikális tudással, sem az emlélkezettel, de még csak az egyes tudományágak iránti fogékonysággal sem.

- Az elért tanulmányi teljesítmény bár laza statisztikai összefüggést mutat az IQ-val, de sokkal inkább a környezet motiváló hatásától, az oktatás és a tanárok kompetenciájától, valamint az egyéni szorgalomtól függ. Ha pedig valaki - mondjuk egy pocsék tanár miatt - már korán elveszíti a fonalat, megutáltatják vele a tanulást, lehet ő nagyon magas IQ-jú, nem valószínű, hogy érettséginél többre viszi.

Továbbá: még a megbízható tesztek eredményét is a külső tényezők (negatív irányba) akár jelentősen is befolyásolhatják. (De pl. a szerencse meg pár ponttal felfelé is viheti az eredményt.)

Egyébként: "Az intelligencia az elme elemző és megkülönböztető képessége."

2014. jún. 4. 00:39
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Miért zavar az eredmény? A lényeg, hogy boldogulsz az életben, a munkádban.

Mi történik akkor, ha a teszt nagyon kicsi, vagy nagyon nagy eredményt ad, könnyeben élsz után?

A teszteredménytől függ, hogy hogyan oldod meg a nehézségeket, hogyan alkalmazkodsz, hogyan találod meg a megfelelő módot?

Mondjuk érdekességből én s végigoldottam néhány ingyenes online tesztet, de semmi különös nem jött ki, amire a világ felkaphatná a fejét. Ugyanúgy élek tovább és elégedett vagyok magammal.

2014. jún. 4. 10:33
 4/8 anonim válasza:
mensa.hu-n is találsz egy próbatesztet.
2014. jún. 4. 11:26
 5/8 anonim ***** válasza:

"mensa.hu-n is találsz egy próbatesztet."

Ez kamu teszt:

Az IQ-ja 166. Mennyé' má'. Jó is lenne! :D

2014. jún. 4. 14:39
 6/8 anonim ***** válasza:
Lemaradt: [link]
2014. jún. 4. 14:40
 7/8 BringaManó ***** válasza:
ez nem a mensa.hu tesztje, sügér :-)
2014. jún. 4. 18:43
 8/8 anonim ***** válasza:
Egy dolgot megbízhatóan kihozott, méghozzá azt, hogy az önértékeléseden még van mit javítani... A többit az előttem levők kiválóan összefoglalták.
2014. jún. 19. 23:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!