Elméletileg valaha lehetségessé válhat az időutazás?
Hát elég bajos, mert ha a múltban változtatsz valamit, annak most meg kell történnie, de ott a probléma, hogy ahhoz a neked már időutaznod kellett a jelenben: magyarán nem tudnál módosítani semmit, hisz egy paradoxon lenne belőle, másrészt, ha már akkor éltél, akkor ha visszautazol, több anyag lesz a világegyetemben...
A jövőbe pedig nem utazhatsz, mert mondjuk amikor megnyomod a nagy piros gombot, akkor én is, csak az enyém atombombát fog robbantani, ezáltal módosul a kiszámított jövő, és ez azzal járna, hogy te valahol a tér-idő kontinuumban elkallódsz. Az elég kellemetlen érzés lehet.
"Egyik részecske ugyanis semmilyen módon nem különböztethető meg a másiktól, így nem okozhat paradoxont sem."
És ugyanezért azt sem fogjuk tudni megmondani, hogy az a részecske valóban visszautazott-e, vagy sem (már eleve ott volt) :)
Az alapprobléma abból fakad, hogy ezt a dolgot mindenki úgy képzeli el, mint a helykoordináta változást. No úgy nem lehet elképzelni. Az időkoordináta kicsit más. Meg kell érteni, mit jelent az a folyamat (máris baj van, a "folyamat" időtengelyt tételez fel, anélkül értelmetlen), hogy az időkoordinátán mozogni. Az ugyanis a helykoordinátáktól eltérően irreverzibilis. Ha mégse, a teljes fizikai világképünket újra kell alkotni.
Vagyis az időutazás a ma megalkotott világképben nem értelmezhető. Olyan, mintha azon vitáznánk, egy véges szám nullával való osztásának kéne valami értelmet adni. Lehet, de az egy másik matematika. Még nem gondolta végig senki.
Én ezt egyszerűen közelítem, ami a múltban van az MÁR nem létezik, ami pedig a jövőben van, az MÉG nem létezik.
Persze tudom, hogy sokan a modern fizika alapos ismeretéből, félremagyarázásából, vagy puszta jópofaságból (valóban nem tudom melyik a három közül) arra következtetnek, hogy ez mégsem ilyen egyszerű, de én nem szoktam megérteni okfejtéseiket.
Tehát azt mondom, nem lehet az időben utagatni, és ez így is marad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!