Hogy kaphatok Nobel-díjat?
A kapott összegből én is adnék a bizottságnak és mindannak akik a díjhoz hozzájuttatnak. Valami haszontalan okot kitalálunk a díj indokaként.
Például a hazai zsíros állami megbízások esetében ez jól bevált módszer. De mint ha a Nobel-díjak esetében is mint ha sántítana valami, nem?
Jól kell tudnod makaózni ;)
(Rejtő Jenő nyomán)
#1:
Szinte szó szerint ezt akartam........ :D
Majd akkor sírjál, ha lesz rá okod. (Szerintem nem lesz...) Azaz ha tényleg teszel valami olyasmit, amiért járHATna a Nobel-díj, de mégsem te kapod meg, hanem a csókosok.
Egyébként meg igen, tragédia, ami megy Magyarországon, nem csak az állami megbízásoknál, hanem más területeken is (pl. köztisztviselői és közalkalmazotti állások, önkormányzati megbízások stb.)
Többek között azért tettem fel a tréfás kérdést, mert például Szentgyörgyi Albert nem kapott Nobel-díjat a C-vitamin felfedezéséért. Hanem az izomműködés fizikájának tanulmányozásáért kapta. Az rendben van hogy kapott, de azért kellett volna odaítélni amiért kiérdemelte.
Ahogy a Melatonin nevű hormon felfedezéséért sem adtak Nobel-díjat. Azzal indokolták hogy természetes anyag felfedezéséért nem jár.
Nobel a végrendeletében nem hagyott olyan kikötést hogy természetes anyag felfedezéséért ne járna.
Az is bántja a csőrömet, hogy Nikola Tesla sem szerepel a Nobel-díjasok között. Na jó, ő maga utasította vissza.
Einstein is a fényelektromos jelenségek kutatásáért kapott Nobel-díjat, és nem a relativitáselméletért...
Na és? :D
Sok az eszkimó, de kevés a fóka.
Hála az égnek, több jelentős eredmény létezik, mint amennyit díjazni lehetne.
Vagy ahogy az egyszeri székely mondta a fiának: járni jár, csak nem jut.
Pedro
A 6-os válaszoló említette: "...járni jár, csak nem jut."
Ezek szerint aki felfedez valamit, ő is simán mondhatja ugyanezt? Vagyis felfedezni felfedeztem, csak nem adom oda az emberiségnek.
Henry Moray a generátorával, Nikola Tesla a villanyautójával, a sort lehetne folytatni, akik bár feltalálták, de mégsem adták át az emberiségnek. Mert az elismerés járni jár, csak nem jut.
Igen, mondhatja.
Bármelyik felfedező mondhatja, nem kötelesek átadni a felfedezésüket az emberiségnek.
Ha te kitalálsz valamit, te is megtarthatod magadnak, nem kötelezhet senki, hogy tedd közkinccsé.
Persze néhány dologra mondhatjuk, hogy "erkölcsi kötelességed", de szerintem ez inkább azért van, mert mi is élvezni akarjuk a felfedezés előnyeit...
De jogilag a feltaláló szabadon rendelkezhet az ötletével.
Amíg valaki más is ki nem találja ugyanazt... :)
Pedro
Hát igen, az az említett fránya "erkölcsi kötelesség". Ahogy a világnak is erkölcsi kötelessége lett volna elismerni például Henry Moray generátorát vagy Nikola Tesla villanyautójának energiaforrását. Egy Nobel-díj nem is nagy áldozat ezért.
Mindenkinek ment a zöld kezecske, még az Ignobel díjat ajánlóknak is, hisz a tréfásra sikeredett kérdésre ilyen válasz is várható volt.
Amúgy nem is adtak rossz ötletet. És ha megkérdezik hogy miért találtam fel mondjuk a keményre beszáradt ecsetet, ami nem jó már semmire, hát a magyarázat egyszerű. Mert ezért legalább kapok némi elismerést, de például Henry Moray, Nikola Tesla, vagy akik ma évtizedes munkával megalkotják ugyanazt, esélyük sincs elismerésre.
A világ nagyon igazságtalan sajnos.
Amíg fiatal vagy, addig lázadsz ez ellen, teljesen jogosan. Még az is lehet, hogy megpróbálsz változtatni valamennyit, ha van rá lehetőséged. Aztán a sokadik pofon után, vagy amikor már ezredszer is falakba ütközöl, és jön a burn out, esetleg ráment az egészséged is, akkor majd abbahagyod. (Még rosszabb esetben kapsz néhány fenyegetést, vagy egyenesen eltesznek láb alól. Volt már példa ilyenekre is...)
A másik lehetőség, hogy ha nehezen és lázadozva is, de szépen, lassan beletörődsz, és beállsz a sorba. Magasról teszel az egészre, és próbálsz legalább a közvetlen környezetedben hasznos tagja lenni a társadalomnak.
Ez így nagyon zipelt vázlat, és szélsőséges is, de ez van. "A világ már csak így megyen." :(((
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!