Dóra, Erzsi, Anna, Bea versenyeztek így számoltak be róla: Anna: Sem első, sem utolsó. Bea:Nem én lettem a győztes. Dóra:Én győztem. Erzsi:Utolsó lettem. Az egyik állítás nem igaz, ki hanyadik lett?
eredetileg tehát:
A nem első és nem utolsó
B nem győztem
D győztem
E utolsó lettem
mindet negálva:
A vagy első, vagy utolsó lettem
B győztem
D nem győztem
E nem lettem utolsó
tehát az első B lett, A nem lehet első (mert az B), tehát utolsó lett. Dóra és Erzsi - nem lehet tudni, csak azt, hogy nem elsők és nem is utolsók. Semmi utalás se a második, se a harmadik helyre, egymáshoz képesti viszonyára sem, és holtversenyre sem.
akkor viszont:
A nem első és nem utolsó - ha hazudik, akkor vagy első, vagy utolsó lett. de az első D lett, az utolsó pedig E, tehát vagy Dnek vagy Enek is hazudnia kellene, de csak egy hazug van elméletileg szal... A nem hazudhatott.
B nem győztem - Ha hazudik akkor győzött, de akkor D is hazudik, szal nem hazuidhatott
D győztem - Ha hazudik, akkor nem lett győztes, ami nem létezik, mert mindenki más azt állítja hogy nem lett győztes. Nem hazudhatott.
E utolsó lettem - ő hazudhatott Így tehát nem utolsó lett. Ekkor D első, E és A középmezőny, és B utolsó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!