Házinak kaptuk ezt a kérdést és nem tudok mit írni. Milyen eljárásokat alkalmaztak a hűtőgép feltalálása előtt?
A tehetősebbeknek jégszekrényük volt. (Hasonló, mint a mai hűtők.) A megfelelő tartályba tették a jeget, ha elolvadt, akkor kicserélték. A jeget táblákba fagyasztva lovas stráfkocsikon szállították.
A családi házakban, ahol volt jó pince, oda tették az ételt, a zöldségféléket. Vagy ha nem volt pince, akkor a földbe ástak vermeket.
De nyáron jól lekötve leeresztették az udvarban levő ásott kútba.
Talán ismerős a jégverem kifejezés. Télen jeget vágtak és azt a kialakított gödörbe hordták, ami fölé rendszerint nádkévékből, (mivel jó hőszigetelő) kúpos tetőt készítettek.
Rendszerint a jég mennyiségétől függően őszig kitartott a hideg. Egyébként tartósítottak még sóval, és cukorral is. Gondolj csak a szeránó sonkára ami szóban pácolt levegőn szárított, vagy a kandírozott gyümölcsökre.
Ez balfa@ kérdés, mint általában a pedagógusok!
A hűtőgép nem feltalálva lett, hanem fejlesztve!
Az eljárások közé minden besorolható!
Ha arra utalna a kérdés, hogy milyen élelmiszer tartósító eljárások voltak régebben, akkor a hús lesütését, sózását füstölését, szárítását lehet megemlíteni. A zöldségek befőzése, szárítása, gyümölcsök aszalása volt a tartósítás. Az apró, bogyós gyümölcsökből szörpöt, bort lehet készíteni, a szeletelhető gyümölcsökből lekvárt, befőttet készítettek.
Megjegyezném, hogy a hűtő mint szekrény elsősorban nem tartósítás céljára lett kifejlesztve, inkább élvezeti szinten volt szerepe! A fagyasztás mint tartósítás csak eztán következett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!