Hogy csináljak klímát? Arra gondoltam, hogy egy hűtőgép kompresszorral beszivatom a meleg levegőt, és összesűrítem, majd a kifúvódó levegő lehül a tágulástól.
Ezzel a módszerrel elérhetek 15 fokot egy szobában?
Mivel működik a normál klíma?
Mivel lehet még hűtést megvalósítani?
Valóban, az adiabatikusan táguló gáz lehűl, viszont ezzel az eljárással nem tudsz hűtőgépet konstruálni. A levegő ugyanis a sűrítés során felmelegedik (adiabatkus kompresszió), tehát - ideális folyamatot feltételezve - csak annyit csinálsz vele, hogy összesűríted, felmelegszik, majd kitágul és visszahűl az eredeti hőmérsékletére. Vagyis az elrendezés nem hogy hűteni fog, hanem fűti a szobádat a kompresszor veszteségei miatt.
A kompressziós hűtőgépek működését több helyen is leírják az interneten, azzal most nem fárasztalak, a Google segít.
Utolsó!
Csak simán a kompresszort írtam, de egyelőre egy jéggel teli tálca mögé teszek majd ventillátort, de ha lesz pénzem, akkor pb gázos zárt rendszert építek a kompresszor köré és így már a jeget sem kell külön hozni.
Ez csak elmélet, de ha van időd és energiád, próbáld ki:
fogsz egy hűtőszekrényt, az ajtaján vágsz pár lyukat. A lyukakba ventillátort szerelsz, ami a hűtőből kifelé nyomja a levegőt.
A hűtőszekrény háta mögé hungarocellből és alufóliából építesz csőrendszert (ventillátorokkal), ami a keletkező hőt kivezeti a szobából az ablakon át. Hogy működni fog-e? Nem tudom. De tervezem, hogy megépítem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!