Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogy lehet a gyerekem balkezes?

Hogy lehet a gyerekem balkezes?

Figyelt kérdés
Mindkét szülői ág felmenői jobbkezesek...így a genetika kiütve?

2013. nov. 27. 19:18
1 2
 1/12 anonim válasza:
66%
Miért ekkora tragédia ha balkezes?
2013. nov. 27. 19:21
 2/12 anonim ***** válasza:
A balkezesség oka többnyire ismeretlen. De okozhatja a születésnél fellépő átmeneti, enyhe oxigénhiány.
2013. nov. 27. 19:23
 3/12 A kérdező kommentje:
Nem tragédia...sőt császáros is volt itt voltam,de azért érdekelne.
2013. nov. 27. 19:35
 4/12 A kérdező kommentje:
itt=ott,bocs
2013. nov. 27. 19:36
 5/12 anonim ***** válasza:

A balkezességnek több kiváltó oka is lehet, lásd pl. a Wikit:

[link]

Az angol Wiki-oldalon jobban részletezik:

[link]

Egyébként hány éves a lurkó? Csak mert ha már nagyobbacska, akkor furcsa, hogy csak most merült fel benned a kérdés. Ha pedig kicsi, akkor még nem biztos, hogy kialakult a kézdominanciája. (Legkésőbb 6-7 éves korra ki szokott.)

2013. nov. 27. 20:10
 6/12 A kérdező kommentje:
2 évesen derült ki.De nem foglalkoztam vele,mert én meg az összes rokon közül a legmagasabb vagyok.Ja 9 éves és azt viszont észre vettem,hogy az egérrel meg csak jobb kézzel tud bánni.Na meg jobb lábas.A fene se érti ezt.
2013. nov. 27. 20:31
 7/12 anonim ***** válasza:
Mondd, hogy tegye karba a kezét. Amelyik kezét takarja, olyan kezes.
2013. nov. 27. 22:13
 8/12 anonim ***** válasza:

A jobbkezesek ~5%-a ballábas, a balkezesek ~25%-a jobblábas, tehát nem annyira ritka jelenség.

Esetleg az is lehet, hogy kétkezes a kissrác. Ez azt jelenti, hogy mindkét kezét egyformán ügyesen tudja használni; tehát nem felváltva (az egyik tevékenységet ballal, a másikat jobbal); de számíthat az is, hogy melyik tevékenységhez melyik kezét használja jellemzően. (Azzal ügyesebb, de egy kis gyakorlás után a másikkal is ugyanolyan ügyes lehet.)

Letesztelhetitek a Wikin levő táblázatban említett cselekvéseket is. (Ne ő nyilatkozzon, ti figyeljétek meg.)

További "tesztek":

- Villanykapcsolóhoz, kilincshez, ill. mindenféle tárgyak átvételéhez a domináns kezet szokták használni.

("Éles helyzet" is érdekes lehet: melyik kezével kap egy leeső tárgy után, ha az kb. azonos távolságra van mindkettőtől.)

- Ha van távcsövetek otthon, megfigyelhetitek, hogy melyik szeméhez emeli, amikor belenéz.

- Játsszatok olyat, hogy adott idő alatt melyik kezével tud több gyufát, gombot, pénzérmét stb. összeszedni mondjuk az asztalról. (Amelyikkel többet tud, az a domináns kéz.)

2013. nov. 27. 23:37
 9/12 anonim ***** válasza:

Nem érteni, hanem kihasználni kell. Én kétkezes vagyok, ami azt jelenti, egyes dogokat bal, más dolgokat jobb kézzel tudok jól csinálni. És van, amit mindkét kézzel egyformán. Nagyon hasznos tulajdonság.

Senki nem foglakozott ezzel a problémával, azt vették természetesnek, ahogy volt. Csak magam rájöttem egy idő után, milyen hasznos. Ha viszont kényszeríted, hogy mindent jobb kézzel tegyen, gátlásos lesz, mert az adottságokat nem érdemes gúzsba kötni.

Mélyebb értelmezésére, kialakulásának módjára kíváncsi lehetnék, de annyi más van, amire jobban kíváncsi vagyok.

2013. nov. 28. 11:16
 10/12 anonim ***** válasza:
Berta, a statisztika jó, de néha felesleges (nem hoz újabb tudást). Én például mindig azzal a kezemmel kapok a dolgok után, amelyik jobban "kézre áll". Amit bal kézzel el tudok kapni, többnyire a jobbal nem. A kilincshez többnyire jobbal nyúlok. De nem mindig.
2013. nov. 28. 11:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!