Lehet kék szemű gyerekem?
tehát.. ha jól értem, te, mint anya, vagy.
Anyai ágon neked csak barna szemű rokonaid vannak, és apai ágon van kék szemű rokonod.
Mivel a párod kék szemű, ezért simán lehet az, hogy a gyereked kék szemű lesz, mivel benned heterozigtóa van, vagyis benned megvan a barna-kék szemszín is, a párodban is gondolom megvan, csak jóval erősebben.
Szerintem megvan rá az esély, hogy kék szemű lesz, de pontos arányszámot nem tudok mondani.
Igen, lehetséges.
De a szemszín öröklődése komplex jelleg, azaz nem 2 gén örökíti, hanem több és ezeknek egymásra is van hatásuk. Valamint szemszínnél gyakoriak a mutációk is.
Nálunk kb. az összes felmenőmnek kék (nagymutter), türkisz (nagyfater meg a testvírem), szürke (apám), zöld-kék közötti unknown (másik nagyfater)
Mindösszesen nekem és az anyámnak van barna szemünk meg a másik nagymutternek van, de neki világosabb árnyalatú. Jó ég tudja mi befolyásolja ezt.
Talán ez segít, de ezen kívül is lehetnek még eye colour calculator-ok a neten. (szolidan megjegyzem besz*rás, hogy mik vannak)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!