Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Lehet kék szemű gyerekem?

Lehet kék szemű gyerekem?

Figyelt kérdés
Barna szemű vagyok, szüleim,és mind a négy nagyszülőm is barna szemű, de apa húga és anya nővére kék szeműek. Párom kék szemű. Ha jól gondolom, akkor van esélyem arra,bár nagyon kevés,hogy barna-kék génekkel rendelkezem, (mivel lehet a szüleim és azzal rendelkeznek, ha már a testvéreik kék szeműek) és hogy ebből a kék kerüljön át tőlem.Persze teljesen mindegy milyen színű lesz a gyerekem, ezt csak kíváncsiságból kérdezem, hátha valaki jobban tudja:)
2013. jan. 23. 22:00
 1/5 anonim válasza:

tehát.. ha jól értem, te, mint anya, vagy.

Anyai ágon neked csak barna szemű rokonaid vannak, és apai ágon van kék szemű rokonod.

Mivel a párod kék szemű, ezért simán lehet az, hogy a gyereked kék szemű lesz, mivel benned heterozigtóa van, vagyis benned megvan a barna-kék szemszín is, a párodban is gondolom megvan, csak jóval erősebben.

Szerintem megvan rá az esély, hogy kék szemű lesz, de pontos arányszámot nem tudok mondani.

2013. jan. 23. 22:06
 2/5 anonim ***** válasza:

Igen, lehetséges.

De a szemszín öröklődése komplex jelleg, azaz nem 2 gén örökíti, hanem több és ezeknek egymásra is van hatásuk. Valamint szemszínnél gyakoriak a mutációk is.

2013. jan. 23. 22:16
 3/5 anonim ***** válasza:
Tudtommal ilyen esetben a barna a valószínűbb, viszont a kék sem kizárt.
2013. jan. 23. 22:20
 4/5 anonim ***** válasza:

Nálunk kb. az összes felmenőmnek kék (nagymutter), türkisz (nagyfater meg a testvírem), szürke (apám), zöld-kék közötti unknown (másik nagyfater)

Mindösszesen nekem és az anyámnak van barna szemünk meg a másik nagymutternek van, de neki világosabb árnyalatú. Jó ég tudja mi befolyásolja ezt.

2013. jan. 23. 22:25
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Talán ez segít, de ezen kívül is lehetnek még eye colour calculator-ok a neten. (szolidan megjegyzem besz*rás, hogy mik vannak)

2013. jan. 23. 22:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!