Van valamilyen lehetőség kideríteni, hogy eredetileg balkezesnek születtem-e?
Már régóta érdekel ez a téma, és a napokban anyum kibökte, hogy kiskoromban sokszor bal kézzel nyúltam a dolgok után, bal kezembe vettem a ceruzát, és úgy rajzoltam, de inkább a jobb kezembe adták a dolgokat.
Jobb kézzel tanultam meg írni, de rengeteg olyan dolog van, amit inkább bal kézzel csinálok: pl. az ételek kavargatása, ha leesik a földre valami, mindig bal kézzel veszem fel stb. Emlékszem, kiskoromban mindig fordítva fogtam meg a seprűt vagy gereblyét, mint a jobbkezes szüleim, ezért is sokszor letoltak. Ezért aztán van egy olyan sejtésem, hogy balkezes lehettem, de nem tudom, hogy létezik-e valamilyen módszer ennek kiderítésére, vagy ez már sosem fog kiderülni? Ha valakinek van valami ötlete, várom. :) Ja és nem tudom, mennyire számít, de bal kézzel is olvashatóan írok, bár nem olyan szépen, mint a jobbal, de gondolom, egy kis gyakorlás után talán azzal is menne...
Teszt:
Keresztezd a mellkasodon a karjaidat! Melyik van belül?
Kulcsold össze a kezeidet! Melyik hüvelykujjad van felül?
A leírásod alapján minimum esélyes a dolog; de az is lehet, hogy kétkezes vagy. :D
Lenne néhány ötletem a teszteléshez, de mivel tudod, mire megy ki a játék, lehet, hogy ez befolyásolna... :)
Ugyanez a probléma az általános és közismert próbálkozásoknál is, mint a kar- vagy a lábkeresztezés. Mert ezeknél éppen a spontán reakció a lényeg.
Esetleg beavathatnád egy ismerősödet, akivel sokat vagy együtt, így van időtök arra, hogy apránként teszteljen téged; úgy, hogy te ne is vedd észre... :)
A kisgyerekek egyébként sokszor mindkét kezüket használják, a kézdominancia csak 4 - 6 éves kor körül alakul ki.
Talán még az segíthet, ha visszaemlékszel arra, hogy mennyire voltak erőszakosak, akik a jobb kezedbe adták a ceruzát; ill. hogy problémát okozott-e, hogy jobb kézzel tanultál írni (= eleinte nem tudtad szépen, szabályosan alakítani a betűket); és hogy problémát okozott-e megszokni a haladási irányt, azaz hogy balról jobbra haladva írunk. (A balkezes gyerekek - akiket manapság már szerencsére nem szoktatnak át erőszakkal :) - sokkal nehezebben szokják meg ezt, rendszerint a jobb oldali margótól akarnak indulni.)
Szerintem kétkezes vagy, de nem vagyok szakember. Az "igazi" balkezeseknek nem kevés idő, mire megszokják a haladási irányt.
A furulyafogás szerintem nem mérvadó, gyakran a jobbkezesek is a jobb kezüket szokták felülre tenni eleinte. (Fuvolánál dettó.)
Azért az a perszóna nagyon "kedves" lehetett; részvétem.
Nem tudom, miért akarnál áttérni, de ahogy gondolod. Vagy használd mindkettőt, az a legjobb. :D
Az egyik nagybátyám kétkezes. Egyszer a bal kezével rajzolt a táblára, a jobbal meg írt (egyszerre!); és "biztatta" a diákjait, hogy na, ezt csinálják utána, ha tudják. :DDD
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!