Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Nem válik tudományosan bizonyí...

Nem válik tudományosan bizonyíthatatlanná a holokauszt azáltal, hogy büntetjük a holokauszttagadást?

Figyelt kérdés
Ez egy bizonyításelméleti kérdés, nem érdekel a történelem, meg hogy kivel mi hogy történt. Pusztán az érdekel, hogy megfelel-e a tudományos bizonyítás előírásainak az, ahol bizonyos érvekre jogilag tiltott ellenérveket felhozni? Nyilván egy hivatalos keretek között lefojtatott tudományos kutatásban a negatív álláspont a holokauszt megtörténtével kapcsolatban kimeríti a magyar jogszabályokban taglalt nyilvános holokauszttagadást, ami 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Így nem válik-e tudományosan bizonyíthatatlanná a holokauszt a valóságban (mivel a tudomány ki van szolgáltatva a jogrendszer által kínált lehetőségeknek)?

2013. nov. 23. 11:36
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
100%
Nem, mert csak az a feltétel, hogy elméletben cáfolható legyen, azt meg nem befolyásolja az, hogy büntetik a cáfolás publikálását vagy nem.
2013. nov. 23. 11:41
 2/23 A kérdező kommentje:
Jó de anyagi síkon akkor sem lehet végig vinni a vitát! Tehát a tényszerű bizonyítás nem kivitelezhető.
2013. nov. 23. 11:54
 3/23 anonim ***** válasza:
100%

Bár nagyon objektív szeretnél lenni, sajnos süt a szubjektivitás a kérdésedből.

Ha tényleg tudományosan érdekel, akkor vegyél egy semleges példát:

Ha kijelentjük, hogy A nem lehet hamis, akkor bizonyíthatatlan, hogy A igaz? - Logikailag nézve ez nem igaz. Miért ne bizonyíthatnánk A-ról, hogy igaz?

Vegyük példának a "fényevést" (remélem kérdező, nem vagy fényevő-hívő): ha büntetnénk a fényevést, vagy a fényevés hirdetését (mert ezáltal sok emberi élet veszélybe kerül, pl), azzal bizonyíthatatlanná válna, hogy az emberi szervezetnek szüksége van állati vagy növényi eredetű táplálékra?

Van egy bizonyítási módszer, ahol feltesszük az állítás ellentétét, aztán belátjuk hogy ellentmondásra jutottunk, tehát az állítás ellentéte hamis, tehát az állítás igaz. Ez azonban könnyen kijátszható, ráadásul, ha azért tesszük fel hogy nem létezett a holokauszt, hogy bebizonyíthassuk az ellenkezőjét, az nyilván nem büntethető - de ilyen történelmi kérdésben ilyesmire nincs is szükség, csak matematikában/logikában.

És tudom, hogy ez egy tudományos kérdés, de mivel feltételezem, hogy nem vagy objektív, le kell írnom, hogy ellenzem a cionizmust, és a "holokauszt-bizniszt". (De nem vagyok "holokauszt tagadó")

2013. nov. 23. 11:58
 4/23 A kérdező kommentje:

Engem nem érdekel a holokauszt valósága, egészen addig nem is foglalkoztatott, amíg el nem kezdték tiltani a tagadását (szerintem ez a szólásszabadság sárba tiprása). Másrészt függetlenül attól, hogy mi volt, manapság sokkal nagyobb gondjaink vannak (1 milliárd ember éhezik, hitelpénzrendszer, háborúk ... stb.), szóval azt sem értem miért van egyáltalán napirenden.

A fény evős példáddal meg mi a helyzet abban a kontextusban, ha büntetnénk a fényevés hitelességének a cáfolatát? A természetgyógyász okos emberke egy előadáson megmagyarázza a közönségnek, hogy a fényevés azért valóságos mert ... mond valami spirituális hablatyot. Aki elkezdene vitatkozni, azt börtönbe zárják. Elfogadható a bizonyítás, ami nem vállalja a kritikát? Ilyen alapon bármit elfogadhatnánk valóságnak, ha tilos vele vitatkozni. Ez így szimpla önkényuralom. Kitalálok valamit és jogilag szabályozom minden környezeti változótól függetlenül.

2013. nov. 23. 12:25
 5/23 anonim ***** válasza:
100%

Megint ez a jó öreg szólásszabadság...

Kérdező, neked is elárulok valamit: a szólásszabadság a demokráciában nem azt jelenti, hogy bárki bármit állíthat. A szólásszabadság addig terjed, amíg másokat nem sértesz meg vele.

Azzal a kijelentéssel, hogy valójában nem volt holokauszt, azzal rengeteg értelmetlen halált halt embert sértesz, sőt, még az élőkre is rámondod, hogy a rabságuk, kínzásuk, kényszermunkájuk hazugság. Tehát ezzel több tízezer, még élő embert sértesz meg. Más szóval fogalmazva: ez nem tartozik a szólásszabadság körébe, és ennyi.

Sőt, elárulom: azért kell tiltani, mert sokan törvényt szegnek vele. Vagyis, ha nem lenne tiltva, te pedig kiállsz nagy nyilvánosság elé, és kijelented, hogy hazugság (lényegtelen, hogy árnyalva, vagy hogyan teszed, amíg a mondanivalód ez), akkor téged feljelentenek. Ekkor elkezdődik egy hosszas jogi procedúra, aminek a végén bűnösnek nyilvánítanak, de te azt, ha jó ügyvéded van, akár 1-2 évig is elhúzhatod. Ha alapból ki van írva, mi a büntetés érte, az egész folyamatot pár hónap alatt le lehet zavarni, ergo a bíróság tud "értelmesebb" dolgokkal is foglalkozni.

Ettől függetlenül, amennyiben egyértelmű BIZONYÍTÉKOD van rá, amivel igazolni tudod, hogy az összes ember hazudik, akkor természetesen felülbírálják a témát. Erről szól a tudomány.

2013. nov. 23. 12:41
 6/23 anonim ***** válasza:
100%

"A fény evős példáddal meg mi a helyzet abban a kontextusban, ha büntetnénk a fényevés hitelességének a cáfolatát?"

Félreérted. A példámban nem a fényevés tagadását büntetnék, hanem a fényevést.

2013. nov. 23. 12:46
 7/23 A kérdező kommentje:

12:25: A példádat nagyon is jól értettem. Én egy alternatívát vázoltam fel, amire várom a választ.

Sir Butcher:

"a szólásszabadság a demokráciában nem azt jelenti, hogy bárki bármit állíthat. A szólásszabadság addig terjed, amíg másokat nem sértesz meg vele."

Tehát ha valakit sért az hogy én nem hiszek el valamit, akkor nem beszélhetek róla? Annak eldöntése, hogy kinek mi sértő az teljesen önkényes.

"Azzal a kijelentéssel, hogy valójában nem volt holokauszt, azzal rengeteg értelmetlen halált halt embert sértesz, sőt, még az élőkre is rámondod, hogy a rabságuk, kínzásuk, kényszermunkájuk hazugság. Tehát ezzel több tízezer, még élő embert sértesz meg. Más szóval fogalmazva: ez nem tartozik a szólásszabadság körébe, és ennyi. "

Mint mondtam engem nem érdekel a holokauszt akkor se ha volt, akkor se ha nem volt. Itt egy jelenkori elvi kérdésről van szó. Totálisan hidegen hagy, hogy ki halt meg hogyan, a tényszerűséget ezt sehogyan sem befolyásolhatja! Sokkal hitelesebb lenne az oktatott történelem, ha nem tiltanák a cáfolatát, mert az azt mutatná, hogy elbírja a kritika súlyát.

... a többi szöveged meg ne haragudj, de fogalmi szinten zagyvaság. Lehetsz vagy 14 éves.

2013. nov. 23. 13:53
 8/23 anonim ***** válasza:
7%

Ezt igazából én se fogom megérteni soha.

"Azzal a kijelentéssel, hogy valójában nem volt holokauszt, azzal rengeteg értelmetlen halált halt embert sértesz"

Hogy lehet az akár sértő, akár hízelgő valakire nézve, hogy én mit állítok egy történelmi kérdésről?

Sértő az lehetne, ha azt állítanám, hogy az illető hazudik, amikor a holokausztról azt mondja, hogy megtörtént. De a törvényben nem ez van, hanem az, hogy vélekedni sem lehet másképp, csak egyféleképpen. Vagy legalább is el kell hallgatni, ha valaki másképp vélekedik.

Van egy könyv, George Orwell írta. Az a címe, hogy 1984...

2013. nov. 23. 23:29
 9/23 anonim ***** válasza:
7%

És hogy én is válaszoljak a kérdésre:

Egy dolog bizonyíthatóságát nem befolyásolja, hogy szabad-e az ellenérveket hangoztatni vagy sem. És pont ez a gáz az egész ügyben.

A holokauszt bizonyítható lenne akkor is, ha van ilyen törvény, akkor is, ha nem. De ha bizonyítható, akkor fenyegetés és büntetgetés helyett vajon miért nem bizonyítják inkább?

2013. nov. 23. 23:34
 10/23 anonim ***** válasza:
91%

"12:25: A példádat nagyon is jól értettem. Én egy alternatívát vázoltam fel, amire várom a választ."

Uhh, itt bajok vannak a logikával :) mondtál egy állítást, mondtam egy ellenpéldát, te pedig az ellenpéldámra mondtál egy ellenpéldát? :D

Ha szerinted a fényevés büntetése nem tenné lehetetlenné a fényevés egészségkárosító hatásának bizonyítását, akkor el kell ismerned, hogy a holokauszt-tagadás büntetése se teszi lehetetlenné a holokauszt bizonyítását.

2013. nov. 23. 23:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!