Ajj, olyan béna vagyok nyelvtanból. Mindent eddig megtanultam, de nem megy. Egyszerűen nem értem. Szeretnék egy pár kérdést feltenni mert a tanárom nem válaszol rá -. -" ( többi lent)?
8. osztályos vagyok , és nagyon gyorsan haladunk az anyaggal , és nem mindig tudok oda figyelni, mert közben írni is kell... Szóvaal :
Az egyszerű összetett mondatot értem.
A Mellérendelőt és az alárendelőt is. De az alárendelőnél ugye van kötőszó ,meg utaló szó. Ezekre tudtok példát mondani? Milyen kötőszavak meg utaló szavak vannak?:)
A Mellérendelő az megy , hogy milyen fajtái vannak és hogy azt hogyan kell jelölni.
Az alárendelő mondatok elemzésének menete is megy...
De ha kérdezik ( pl háziban) hogy : Pótold a hiányzó mondatrészekben a hiányzó utaló és kötőszókat!
Akkor már nem tudom mit kell oda írni....
Meg amikor azt kéri a feladat hogy bontsd szóelemekre a következő szavakat , akkor nem azt a : Jel, rag , és még van 2 de nem jut eszembe.. Szval ezeket kell nem?
Mielőtt elítélnétek hogy 7.ben nem tanultam nyelvtant elmondom hogy nagyon sokat hiányoztam és egyedül ezt nehéz megtanulni. Köszi a Segítséget!
A hiányzó utalószók és kötőszók beírásában a szövegértelmezés segít.
Pl. Nem számít, ami velünk történt.
Megoldás: Nem számít AZ, ami velünk történt.
Pl. Aki bátor, velünk jön.
Megoldás:
Aki bátor, AZ velünk jön.
Pl. Nem számít, jössz, vagy nem jössz.
Megoldás: Nem számít AZ, HOGY jössz, vagy nem jössz.
Javaslom, hogy szerezd be valahonnan Zsuffa Zoltánné Gyakorlati magyar nyelvtan című könyvét. Remek segítőtárs: világosan, logikusan megmagyarázza az elméletet gyakorlati példákon keresztül.
Aztán itt van egy link, ami a feladatokat és a megoldásokat is tartalmazza, Példákon keresztül vezet rá az elméletre. :)
RE80382 Jobb leszek nyelvtanból 8. Megoldókulcs
Írd be a google-ba, s onnan töltsd le a dokumentumot.
Legjobban konkrét feladatokon keresztül tudjuk neked megmagyarázni azt, amit nem értesz.
Bátran térj vissza ehhez a témához, és segítünk a házi feladat megoldásában. :-)
3-as vagyok.
"Meg amikor azt kéri a feladat hogy bontsd szóelemekre a következő szavakat , akkor nem azt a : Jel, rag , és még van 2 de nem jut eszembe.. Szval ezeket kell nem?"
Igen! :-)
Szótő, jel, rag, képző, kötőhangzók.
Ezeket kell jelölnöd.
Ez egy internetes korrepetáláshoz vezető link:
Használd egészséggel.
De ismétlem: ha mégsem értesz valamit, jelentkezz itt, és segítünk. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!