Egy madár van a vonaton. A madár egyhelyben repül. Ha a vonat elindult, akkor a hátsó "fal" elüti a madarat, vagy a madár továbbra is a vonathoz képest egyhelyben marad?
Tudom, hogy a madarak nem nagyon repülnek egy helyben, de tegyük fel.:D
Remélem, érthető volt a kérdés.
"Érdekességként megemlítem, mert sokan nem gondolnak rá, hogy maga a levegő is lendül előre illetve hátra fékezéskor avagy gyorsuláskor. "
Igen ezt én is szoktam tapasztalni amikor nyáron a tömött buszon hátulról előre jön az izzadság szak fékezéskor.
Előző: na és persze hogy milyen messze van az a hátsó fal :)
A levegőben lebegő madarat úgy kell elképzelni, mintha egy csúszós felületen lenne. A felület maga a levegő, hiszen végülis a szárnyával a levegőn "támaszkodik".
A vonat gyorsulásakor a madár hátrafelé "megcsúszik" a felületen, ahogy például egy üveggolyó is elmozdul az asztalon. Csak azok a dolgok nem indulnak meg hátrafelé, amik vagy ki vannak támasztva, vagy a tapadási súrlódásuk nagyobb a gyorsualás miatt hátrafelé ható erőnél.
A levegőnek ezen kívül lesz egy szívó hatása, amit fentebb a héliumos lufival kifejtettek. Egy test hátrafele elindulása a tömegétől függ, a szívó hatás miatti előre haladás pedig leginkább a tömeg-felület aránytól.
Tehát elvileg elképzelhető egy olyan madár, aminél a szívóhatás miatti előrelendülés és a tehetetlenség miatti hátralendülés kiegyenlíti egymást, azaz nem mozdul el. Az ilyen egyensúlyi madártól eltérő madarak vagy az egyik, vagy a másik irányba mozdulnak. Én azt gondolom, hogy a valós madarak mind olyan tömeg-felület arányúak, hogy valójában hátrafele mozdulnak el, ennek mértéke azonban nyilván sok mindentől függ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!