Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ketten ülnek ugyanazon a...

Brain Storming kérdése:

Ketten ülnek ugyanazon a vonaton, egyikük sem hazudik soha. Egyikük azt mondja: "Megáll a vonat! "; a másik azt mondja: "Indul a vonat! ". Hogyan lehetséges ez?

Figyelt kérdés
Egy hetedikes tanítványom kapta "agyalós" feladatnak fizika órán - eltartott egy darabig, amíg rájöttem, de megoldható. Kíváncsi vagyok, ki milyen megoldással állna elő erre a szituációra!
2010. dec. 8. 00:51
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
77%
A h*lye tanára elfelejtette megemlíteni, hogy időbeli koincidencia áll fennt a két kijelentés között :D.
2010. dec. 8. 01:21
 2/25 A kérdező kommentje:

Akkor pontosítok: a két kijelentés egy időben történik.

A két személy üljön ugyanabban a kocsiban.

2010. dec. 8. 01:29
 3/25 anonim ***** válasza:
100%
és melyik vonatról beszélnek? Az egyik arról amiben ülnek, a másik meg a szomszéd vonatról? :P
2010. dec. 8. 01:42
 4/25 A kérdező kommentje:

Mivel 7.-es, éppen az alapmozgásokról tanulni kezdő diákokról van szó, jogos a kérdés!:)

Bevallom, akkor ez nem is jutott az eszembe!;)

Az is megoldás lehet, nem ugyanarról a vonatról beszélnek - de a kiírás alapján én úgy találtam a szituációra megoldást, h mindketten arról a vonatról beszélnek, amelyben ülnek.

2010. dec. 8. 01:57
 5/25 anonim válasza:
Igen akkor valószínűleg a fogalmazás miatt tették fel nekik, ilyenkor kell megtanulni, mert később nincsen már rá idő ! Örülök, hogy segíthettem :D.
2010. dec. 8. 02:00
 6/25 A kérdező kommentje:

Ettől a talányra még van olyan megoldás úgy, ahogyan leírtam: a két személy arról a vonatról beszél, amelyben ülnek - mi alapján mondhatják jogosan és logikusan, egy időben azt, hogy "Megáll a vonat!" és "Elindul a vonat!".

A fenti kérdés továbbra is marad - és megoldható!

2010. dec. 8. 02:14
 7/25 Keeper válasza:
100%
Egymással szemben ülnek és feltételezzük, hogy nincs külső viszonyitási pontjuk, így mikor egyikük háttal jobban feszül az ülésnek(aki háttal ül), azt hiszi hogy menetirányban ül, és azt mondja , hogy indul a vonat. A másikuk pedig tudja hogy ő menetirányban ül, így mikor előredől lassításnál, azt fogja mondani, hogy a vonat megáll (lassít/lassul).
2010. dec. 8. 02:34
 8/25 A kérdező kommentje:
OK, és most legyen kitétel, h van külső viszonyítási pontjuk is - mondjuk mindketten kifelé néznek az ablakon.
2010. dec. 8. 07:15
 9/25 anonim válasza:
100%

Tudom!!!!!!!

Vagy mégsem? Lényege, hogy ha van mellette másik vonat, és azt látja, hogy elindul, akkor lehet hogy egyik úgy érzékeli, hogy elindulnak, a másik meg azt, hogy megállnak, és közben csak a mellette lévő indul.

Remélem gondolod, hogy mire szerettem volna kilyukadni.

De lehet rossz az ötletem.

2010. dec. 8. 07:33
 10/25 A kérdező kommentje:

07:33

Alakul!!!:)

De merre indulnak ezek a vonatok?

2010. dec. 8. 09:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!