Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ketten ülnek ugyanazon a...

Brain Storming kérdése:

Ketten ülnek ugyanazon a vonaton, egyikük sem hazudik soha. Egyikük azt mondja: "Megáll a vonat! "; a másik azt mondja: "Indul a vonat! ". Hogyan lehetséges ez?

Figyelt kérdés
Egy hetedikes tanítványom kapta "agyalós" feladatnak fizika órán - eltartott egy darabig, amíg rájöttem, de megoldható. Kíváncsi vagyok, ki milyen megoldással állna elő erre a szituációra!
2010. dec. 8. 00:51
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
95%

Egymással szemben ülnek, és velük párhuzamosan halad egy vonat egyenletes sebességgel, mégpedig kezdetben ugyanazzal a sebességgel amivel ők is haladnak. Amikor a vonatjuk lassulni kezd, látszólag a mellettük lévő másik vonat (tartva a korábbi sebességét) egyre inkább elhalad mellőlük. Ekkor a menetiránynak háttal ülő azt érzékeli hogy a mellettük lévő vonat "lemarad", azaz, mintha ők indulnak el arra amerre ő végül is néz (és az érzékelt gyorsulás is ennek megfelelő...). A menetirányban ülő pedig azt érzi hogy lassulnak, és ezt támasztja alá a látvány is hiszen a mellettük lévő vonat (tartva a sebességét) egyre inkább elmegy mellőlük.

Ez a megoldás azért sántít, mert nem tudjuk a vonatozók korábbi tapasztalásait. (Ugye akár tudhatták, hogy eleve mozognak, így a megoldás csak akkor megoldás, ha fogalmuk sincs a leírás előtti állapotról)

maci

2010. dec. 8. 09:46
 12/25 anonim válasza:

Én írtam az alakulós választ.

Amelyikben ülnek előrefele, másik másik irányba indul.

(de már végig se tudom gondolni így estefele, lehet pont fordítva,hogy ök hátrafele mennek, másik meg másik irányba.)

Ui.:De ha nem tudom meg a választ, akkor holnap felülök egy vonatra! Azaz keresek társat, hogy ketten üljünk, és leírom mi volt a tapasztalat.

2010. dec. 8. 20:19
 13/25 anonim ***** válasza:
67%
Szerintem az hazudik aki azt állítja h az a két ember sosem hazudik.
2010. dec. 8. 23:34
 14/25 anonim ***** válasza:

Egyszerű a helyzet megoldása. :D

Mivel a Tanár nem említette, hogy időbeli koincidenciűrol van szó, ki kell rógni és másikat kell felvenni. Egyszakosat, mert azok jobban értenek a fizikához.

2010. dec. 9. 00:18
 15/25 A kérdező kommentje:

Kiss Tamás Zoltán

Az egyszakosok szakértelmével kapcsolatban egyetértek (magam is egyszakos vagyok), de mint említettem, vegyük úgy, h a kijelentések egyazon helyen, egyazon időben, és ugyanazzal tárggyal kapcsolatosak - természetesen a nézőpont különbség a lényeg, éppen a szituációs-értelmezés a lényeg benne.

2010. dec. 9. 09:44
 16/25 anonim ***** válasza:

Erre én is gondoltam hogy a kérdés feltevője hazudik, de ez azért nem jó megoldás, mert ez a feladat szövege, a feladat nem hazudhat, mert akkor nem lenne feladat! Ilyen alapon a legbonyolultabb integrálási feladatokat is meg lehetne oldani úgy hogy: a megoldás: a kérdés feltevője hazudik, és nem is a feladatra kíváncsi hanem arra, hogy mennyi 5+5 :P

Nade, a kedves kérdező szerintem mostmár megadhatná a választ, hogy ő mire gondolt :)

Ez az egymással szemben ülősdi azért nem tetszik nekem, mert - bár nem írja a feladat -, de feltételezem, hogy a két ember nem hülye, szóval nem ahhoz viszonyítanak hogy merre néznek... ilyen alapon felszállok egy buszra, leülök menetiránynak háttal, és bepánikolok hogy 3 megállót tolatott a busz? :P

2010. dec. 9. 09:49
 17/25 anonim válasza:
feltételezhetjük, hogy mind a ketten tudják, merre van a menetirány?
2010. dec. 9. 10:27
 18/25 anonim ***** válasza:

Nyilván nem, mert ugyanazt a gyorsulást (lassulást) érzékelik, és az egyik mégis lassításnak tudja be, amíg a másik gyorsításnak! Ez csak úgy lehetséges ha ellentétes menetirányt feltételeznek...

maci

2010. dec. 9. 16:45
 19/25 A kérdező kommentje:

23:34

Te nyugodtan értheted úgy is, h jelen esetben nem hazudnak...:)))

2010. dec. 9. 20:44
 20/25 A kérdező kommentje:

10:27

Azt tételezel fel, amit akarsz, de ez nincs a kikötések között, tehát ha ezzel véled értelmezhetőnek a szitut, OK.

(Bár sztem itt ésszerűbb, ha olyan átmeneti állapotot tételezünk fel, aminek az értelmezése is átmeneti, vagyis bizonyos feltételek, amelyek a fenti helyzetben az egymásnak ellentmondó kijelentéseket az észlelők szempontjából jogossá teszi, csak nagyon rövid ideig állnak fenn.)

2010. dec. 9. 20:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!