Kromoszóma rendellenesség?
Ez biztos? Bocsáss meg kérlek a kérdésért, mert ha igaz, akkor nagyon rossz hír. Itt egy link a 22-es triszómiáról:
Szia!
Pontos információt nem tudok mondani, nem vagyok orvos, de abból amit leírtál nekem úgy tűnik, hogy az eredeti 23 kromoszóma mellett a fiadnak egy kis számfeletti kromoszómadarabja is van minden sejtjében (sSMC - small supernumerary marker chromosome).
Tehát nem teljes triszómiája van, csak részleges, ezért a 22-es triszómia leírása szerintem sem lesz mérvadó. (különben is elég sötét képet fest ez a Dr.Diag link, de a ti esetetekre tényleg nem vonatkozik)
Az esetleges tünetei majd attól függenek, hogy milyen kromoszóma darab van ott pluszban. Ez úgy tűnik, hogy a 22-es kromoszóma egy bizonyos része, méghozzá a teljes p kar (az a rövidebb) meg a q kar a 11-es régióig.
Ez a rész legtöbbször ezt a tünetegyüttest okozza:
Ha elolvasod akkor láthatod, hogy ez nem egy végzetes dolog. Jár tünetekkel, de a várható élettartam nem csökken jelentősen, és szellemileg sem feltétlenül marad le nagyon a kisfiú. Magyarul akár teljes életet is élhet.
Vizsgálatokat tekintve a FISH vizsgálat láthatóvá teszi ezt a kromoszómadarabot, de mivel már kimutatták, hogy jelen van, nincs értelme megcsinálni, mert új információt senki nem nyer belőle. (annyit tudna mondani, hogy a 22-es kromoszóma egyik része megkettőződött, ezt pedig már tudjátok).
Ennyit tudtam most összehozni, de még ide a végére is megírnám, hogy nem ezzel foglalkozom, így nem tartom magam szakértőnek, tehát ez a válasz itt nagyon távol áll attól, hogy pontos legyen.
Egy rendes genetikai tanácsadáson elvileg választ kellene adniuk az ilyen kérdésekre.
Kedves éjszakai író!!
Nagyon hálás vagyok azért, hogy leírtad azt amit Te látsz ebből az egészből én már, hogy őszinte legyek beleerdőztem az egészbe! Tudod ez alatt a 6 hónap alatt rájöttem arra, hogy sajnos nem minden orvos valójában ez is attól, hogy fehér köpeny van rajta/sajnos messze nem az/! 10 évet vártam erre a gyerekre nem fogom hagyni, hogy baja essék elviszem a világ végére is ha az kell!
Még egyszer nagyon köszönöm!
Szia! Nem vagyok orvos, de genetikát művelek.
Szóval a 22. kromoszóma fölös számban eleve halálos. A fiad esetébe viszont nem az egész 22. kromoszóma van meg fölös számban, hanem csak egy darabkája. Hogy ez mekkora, azt pontosan megmondták, de hogy mi a hatása, azt sajnos a világon senki sem fogja tudni megmondani neked, egyszerűen azért, mert nem tudni, a fölös géneknek mi a hatása.
Ezek a rendellenességek elég ritkák és mindegyik különbözik a többitől, egyszerűen azért, mert mások a töréspontok, más gének találhatóak fölös számban, így a hatásuk is más és más.
A FISH vizsgálat arra való, hogy meghatározzák egy kromoszómaszakasz hol van. Például transzlokációk esetén, ha az egyik kromoszómakar átkerült egy másik kromoszómára, a FISH módszerrel lehet megtudni, hogy melyik kromoszómaszakasz került át melyik másik kromoszómára. A fiad esetében viszont ez fölösleges, egy teljesen új kromoszóma képződött, ami így magában is tökéletesen látszik, azaz a FISH semmilyen új eredményt nem hozna, így elvégezni sincs semmi értelme. Magyarán a FISH arra való, hogy megtudják, milyen kromoszómarendellenessége van a betegnek, de a fiadnál ezt már pontosan tudják.
A helyzet az, hogy az orvosok itt sajnos nem tudnak segíteni, mert ők sem tudnak erről semmit. A fiad olyan lesz, amilyen, nem nagyon tudják megjósolni egyszerűen azért, mert semmilyen adatuk sincs nekik sem. Abból, hogy milyen súlyosak a tünetei, valamit esetleg tippelhetnek, de ennyi.
Találtam egy cikket, ahol tizenegy ilyen kromoszóma rendellenességet hordozó beteget vizsgáltak meg. Az eredmény: Az értelmi színvonaluk az átagostól az enyhén fogyatékosig terjedt, a klinikai tünetek súlyossága pedig az éppen észrevehetőtől a majdnem halálosig bármilyen lehet. A szerzők még azt is megemlítik, hogy valószínűleg sok ilyen extra kromoszómát hordozó beteg egyszerűen észrevétlen marad, mert a tüneteik olyan enyhék, hogy sohasem gyanakodnak öröklött betegségre. Ugyanígy találtak olyan esetket, amikor ezek a betegek gyermekeket is szültek, úgyhogy az enyhébb esetek teljes életet élhetnek.
( [link]
Összefoglalva: A 22. kromoszóma részleges triszómiái bármilyen súlyosak lehetnek, az észrevehetetlentől a halálosig. Az orvosok azért nem tudnak neked semmit sem mondani, mert ők sem tudják, hogy ezen a skálán hol helyezkedik el a fiad. Ha az enyhébb felé, akkor teljes, normális életet élhet, bármi lehet még belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!