Vajon mindenki tudja a vércsoportját?
Én nem tudom..
Elvileg beleírták a születési papírjaimba, gyakorlatilag nem.
Rettegek a vérvételektől, el szoktam ájulni, stb..14 éves koromban kötelező volt elmennem rá, megkértem, hogy nézzék meg a vércsoportomat is, erre mondták, hogy arra majd külön jöjjek be, és majd megvágják az ujjam, majd abból megnézik..nem tudom, miért ne tudtak volna abból a rakás vérből egy kicsit erre félretenni..
Szóval még most sem tudom, pedig érdekelne, de ezért nem fogom szurkáltatni az ujjam.
17/l.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 23:13
Semmi jelentősége, hogy le van írva egy papírra vagy nincs leírva egy papírra. Minden véradás előtt ellenőrzik a beteg vércsoportját.
Én perpill nem emlékszem, de anyu tudja.
Rendszeresen adok vért, és ha nem is kérdezed meg, ráragasztják a tasakra nagy betűkkel az adataidat, és ott virít nekemd az AB+ (azaz akárkitől kaphatok, juhéj). A 0+-osnak meg mondom, hogy a 0- adhat akárkinek vért, nem a 0+.
Aki meg kérdezte, hogy mitől lesz vércsoport. Ezt a kettőt szokták csak nézni, mert ezek okoznak kompatibilitási problémákat (azaz A-s vért nem kaphat B-s, mínuszos nem kaphat +-ost, ilyesmik), de nagyon sok szempont van. Az AB-t egy gén határozza meg, ami lehet A, B vagy 0, és ugye kettő van belőle, mert anyád és apád is adott egyet. Ezek után nem nehéz kitalálni, ha mindkett 0 akkor a véred is 0-s, egyébként egyértelmű. A - is recesszíven öröklődik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!