Ha valaki siketnek születik, akkor ő milyen nyelven gondolkodik?
Voltam siketek és vakok szentmiséjén is. Utóbbi teljesen szabályos szentmise volt, mindent értettek benne. A siketek miseszövege egy nagyon leegyszerűsített szöveg, a névmások pl. teljesen hiányoznak belőle (Pl. nem "Kérünk téged hallgass meg minket", hanem "Jézus hallgass meg minket")
Ebből számomra az következett, hogy a siketség nagyobb sérülés, mint a vakság, mivel nagyon megnehezíti a teljes értékű beszéd kifejlődését.
11-es: ez olyan, mintha te egy egyszerűsített idegen nyelvű misét hallgatnál egy olyan nyelven, amit alapfokon tudsz.
Az ő nyelvük teljes értékű nyelv, csak nem tudnak jól magyarul, mert a nyelvtan és az írásbeliség gyakorlását agyonnyomja a beszédtanulás, pedig, mivel ők sokkal inkább a látásra vannak utalva, azt jobban tudnák hasznosítani. Jelnyelvi misén voltál-e már? Bár oda jobb úgy menni, hogy erős fülvédőkkel bedugod a füled, különben komoly halláskárosodást szenvedhetsz. Ugyanis náluk is van zene, és elképzelhető, hogy milyen erősre kell kapcsolni, hogy mindenki érezze a templomban.
Vitatkozni lehet, hogy melyik a könnyebb, bár a siketek büszkék a kultúrájukra és a nyelveikre. Van, amit az egyik meg tud csinálni, a másik nem. Nehezen fog például autót vezetni egy vak. Másrészt sokkal könnyebb egy ép embernek egy vakkal kommunikálni, mint egy sikettel.
14-es:
Lehet, hogy igazad van, de számomra objektív hiányosságnak tűnt, hogy teljesen hiányoztak a siket miseszövegből a személyes névmások. Utóbb megfigyeltem, hogy kisgyermekek is azt tanulják meg utoljára. Azaz olyan 2-3 éves kisgyereknél, aki szinte minden szót rendesen használ, általános, hogy önmagára gondolva a nevét használja, pl. "Robi játszik".
Persze nem meglepő, hiszen amikor "Robi"-ról beszélek, akkor őróla van szó, de amikor arról beszélek, hogy "én" ezt vagy azt csinálom, akkor magamra gondolok. Ez jó kis zavart okozhat az erőben... Gondolom, fokozott zavart, amikor született siketeknek tanítják a kommunikációt.
Szóval nem akarok okosabb lenni nálad, ha Neked sok tapasztalatod van a témában, csak gondoltam, megosztom egy megfigyelésemet.
Túl sok időt nem töltöttem siketek között, nem tudom pl, hogy valóban hiányoznak-e a nyelvükből a személyes névmások, azt meg végképp nem tudom, hogy lehet-e ezek nélkül teljes értékűen kommunikálni, de nekem hiányoznának.
Megnyugtatlak, vannak személyes névmások az ő nyelvükben, én már láttam néhányat.
Talán azért ilyen a szöveg, mert így jobban lehet szájról olvasni. Egy kis névmás könnyen elsikkad, utána már nem tudja, hogy kiről van szó, még anyanyelvi beszélőként is. Bár nem láttam részletes kimutatást arról, hogy valóban jobban olvasható-e az ilyen szöveg szájról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!