Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hány fokon bomlik a fehérje?

Hány fokon bomlik a fehérje?

Figyelt kérdés

A c-vitamin, ha fel van oldva, 60°C-on bomlik fel, tehát főzés után a gyümölcsökben lévő, vagy a gyümölcsökből kioldódó c-vitamin megsemmisül.

A fehérjével mi a helyzet? Főzés hatására felbomlik, vagy veszít a minőségéből? Vagyis például ugyan annyi fehérjét tartalmaz a főtt tojás, mint a nyers?


2013. jún. 19. 21:39
 1/4 Silber ***** válasza:
Én úgy tudom, hogy 41-42°C környékén már irreverzibilis változások is végbemennek, ezért veszélyes a magas láz.
2013. jún. 19. 22:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Ne mossuk össze a kettőt. A C-vitamin hőbomlása azért gáz mert a szervezet nem szintetizálja. A fehérje úgyis lebomlik a szervezetben, édes mindegy hogy natív fehérjét küldesz le vagy már denaturáltat.

Nem bomlik fel, a harmadlagos és a negyedleges szerkezete sérül, de az emésztésre ez pozitív hatással van szóval bizonyos tekintetben javul a minősége.

2013. jún. 19. 22:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

A fehérjetartalom nem múlik el. A fehérjékre a bennük levő aminosavak miatt van szükség, és a gyomorban mindenképp lebomlik (peptid szintig első lépésben). A főtt fehérjében ugyanannyi az aminosav, mint a nyersben. Voltaképpen aminosav port is ehetnél fehérje helyett (ez nem tökéletesen igaz, de most mindegy).


A C-vitamin nem csak 60 fokon bomlik, hanem minden hőmérsékleten, még fagyasztóban is. Igaz, lassabban. Ez nem úgy megy, hogy 50 fokon még OK, 60-on meg putty, hirtelen megsemmisül. Csak míg alacsonyabb hőmérsékleten napok kellenek, hogy a C-vitamin tartalom feleződjön, addig magas hőmérsékleten pár perc lesz a felezési idő.


(A bomlásnál mindig felezési idő van, tehát mondjuk 1000 gramm C-vitaminból X idő alatt lesz 500 g, aztán ugyanennyi idő alatt 250 aztán ugyanennyi idő alatt 125, stb. Az X idő lehet több nap, de lehet 1-2 perc is. Azaz a forró teában 10 perc után is lesz C-vitamin, de mondjuk 2 perc felezési idővel számolva kb az eredeti adag 3%-a.)

2013. jún. 20. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:

Akkor ha jól értem, ha tojást eszek akkor is ugyanúgy (talán még jobban) hasznosul a fehérje ha megvan főzve. Vagyis mindegy a fehérje szempontjából, hogy főtt vagy nyers, a minősége szinte alig romlik, csak a nyerset mi kevésbé tudjuk megemészteni. Jól mondom? :)

És köszi mindenkinek!

2013. jún. 20. 17:43

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!