Amikor a fehérje PDB adatokban szerepelnek vízmolekulák is, akkor azok kevesebben vannak, mint egy natív állapotban?
Figyelt kérdés
azaz a kristályosítás során csökken a számuk, és a 3D adatokban, ami van, annak nem igazán van köze a valósághoz?2012. márc. 18. 17:43
1/2 anonim válasza:
Hát ez elég béna kérdés... A jó kérdés az, hogy vajon minden atomot látunk-e a PDB file-ban, ami jelen volt a kristályban? A válasz az, hogy nem. Nem lesz minden atomról szóráskép. Csak azokról az atomokról, amik kellően stabilak, és kellően sok aszimmetrkus egységben állnak ugyan abban a helyzetben. Nos, a vízmolekulák tipikusan nem ilyenek. Többnzire csak azt a néhány vízmolekulát látni, amik a legközelebb voltak a fehérjékhez. De ezt akkor is láthatod, ha felépíted a kristályt, és láthatod, hogy két fehérje között látszólag nincsnen semmi. Ott nyilván víz, só és puffer van, de izegnek mozognak, ezért nem lesz róluk szóráskép. És természetesen van köze a kristályszerkezeteknek a valósághoz, mert egy mérés révén építik a modelt... (természetesen feltételezve, hogy a kísérletező értette a dolgát)
2/2 A kérdező kommentje:
Kristályosítás során nem szokott távozni semennyi víz?
2012. márc. 19. 10:21
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!