Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért van gravitáció?

Miért van gravitáció?

Figyelt kérdés
Azt tudom hogy mi az a gravitáció csak azt nem értem hogy mitől jön létre két tárgy között. :)
2013. ápr. 16. 18:30
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

:D mert?

te beszélsz itt a semmibe baromságokat. hol van összefüggésben a tömeg és a gravitáció a relativitáselméletben, írd le nekem azt a képletet!

félkegyelmű

2013. ápr. 17. 19:22
 12/21 anonim ***** válasza:

"Az általános relativitáselmélet Riemann terekben dolgozik. Egy tér metrikáját a metrikus tenzor határozza meg. A metrikus tenzorból számolhatók ki a Christoffel-szimbólumok és a Riemann-Christoffel tenzor, amik a tér "görbeségére" vonatkozó mennyiségek. Az elmélet lényege az, hogy megmutatja, miképpen hat a TÖMEG térbeli eloszlása a metrikus tenzorra."

[link]

Érted már?

2013. ápr. 18. 04:32
 13/21 anonim ***** válasza:

Nem Riemann geometriában dolgozik, hanem pszeudo-Riemann geometriában, csakhogy rávilágítsak arra hogy az idézet első mondata már rossz.

Ezzel a wikipédiás idézeteddel most nagyon konkrét dolgokat mondtál.. De biztosan neked van igazad, és nem Dávid Gyulának, aki ezt már megtanította, és mindig hangsúlyozta hogy a tömeg és a gravitáció nincs szoros kapcsolatban egymással.

kérdésedre válaszolva, én eddig is értettem, te nem érted. de engem ez az értelmetlen vita nem érdekel, mert nincsenek meg az eszközeid hogy érdemben vitatkozzunk, ha csak egy wikipédiás idézettel vagy képes előjönni

2013. ápr. 18. 14:48
 14/21 anonim ***** válasza:

Én legalább azzal előjöttem. Bár sok éve ezer helyen olvastam, hallottam, hogy a téridőt a benne lévő tömeg görbíti meg, ilyen módon az felel a gravitációként ismert jelenségért.

Hogy szerinted, és Dávid Gyula szerint mi, az eddig sajnos nem derült ki, de nyilván nem is fog :)

2013. ápr. 18. 14:52
 15/21 anonim ***** válasza:

Én egy helyen sem olvastam, de nem csodálkozom azon, hogy te igen, és azon sem, hogy kiállsz amellett, mert én is ezt tenném. Ismeretterjesztő könyvekben, filmekben elhangzottakat nem szabad kézpénznek venni, mert tele vannak tévedésekkel, főleg az ami a relativitáselmélettel foglalkozik. megpróbálják elmagyarázni a laikusoknak ennek a lényegét, de abból senki nem érti meg, aki meg azt állítja hogy ennyiből megérti, az hazudik, vagy még nincs tisztában azzal hogy nem érti. És persze ezek tele vannak tévedésekkel, félrevezetésekkel, tragikus baromságokkal (kedvencem hogy ha egy test gyorsul, akkor a tömege is nő. na aki az ismeretterjesztőket nézi, az erről azt hiszi hogy igaz, de aki ért a fizikához, az be tudja látni, hogy ez ökörség).

Amikor mi levezettük az Einstein egyenleteket, akkor még a legelején amikor kijöttek a mindenféle tenzorok meg objektumok amiket te is idéztél wikipédiáról, még semminek nem volt fizikai jelentése, csupán csoportelméletből meg hasonlókból jöttek. Fizikai jelentést csak később adtunk nekik, és sehol nem szerepelt a tömeg, ahol közvetlen kapcsolatba lehetne hozni a gravitációval.

Azt mondtad ostoba vagyok, hát ezt is megértem hogy miért mondtad, egy ismeretterjesztők révén "tanult" embertől nem is várok mást. És ezért mondtam hogy értelmetlen vitatkozni.

A tudomány és az ismeretterjesztés nem ugyanaz, te ezt képviseled én meg a másikat.

szevasz

2013. ápr. 18. 16:13
 16/21 anonim ***** válasza:
Még mindig nem derült ki, hogy akkor szerinted mi hozza létre a tér görbületét, ha nem a benne lévő tömeg.
2013. ápr. 18. 20:35
 17/21 Aroniusz ***** válasza:
Szia.Einsten elmélete szerint:A tér egy létező dölög melyben a testek (a mi esetünkbwen a föld is nyilván benne van).mind myilván benne vannak de nemez a lényeg hanem azhogy meghajlítják a teret.Nem egy rajszögre gondolok én itt most hanem pl: a földre.Nos a tér elhajlásánál keletkezik a gravitáció.És ezért van minden testnek gravitációs vonzása is,csak egyeseknek kicsi(pl egy kis ólomgolyó) van amilyknek pedig nagy/nagyobb(pl a föld) A sűrűségük hattározza meg ezt az erőt.Ha teret nagy nyomás éri(hatalmasat,gigantikusat értek ezen) akkor alakulnak ki a fekete lyukak,amik ugymond lyukak a térben és mindent,még a fényt is elnyelik.Ha nemérted itt egyszerűbben leírom:Képzeld a teret mint egy vékony kifeszített gumihártyát,a hártyára rárakok egy almát és egy ugyanolyan soléyó vasgolyót.Nos az alma legyen a Föld.Ha egy kis golyót bedobok a hártyába az alma által létrhezott mélyedésbe belegurul szépen a golyó,na szval a gumihártya(ami most a tér)meghajlott és emiatt a golyóaaz almához közelített.Nos a vasgolyó jelentősége itt kezdődik.A vasgolyó nyilván kissebb ha az alma sulyával egyenlő.Emiatt kisebb felületen ugíaanolyan nyomást hoz létre tehát nagyobb mélyedést hoz létre nagyobb sűrűsége lévén.A fekelyuk lehet a egy gombszem méretű is akkor is sűrűsége miatt a föld gravitációának több 1000-szereséel is bírhat.Nos őszintén remélem hogy ez a válasz kielégíti a kiváncsiságod.Ja és még annyi ,hogy a fekete lyukak a napnál 100-szor nehezebb csillagok ugynavezett szupernovák robbanásakkor jönnek létre,mert a robbánasnál(ugye a csillág pusztulása a robbanás)hirtelen hatalmas nyomás keletkezik viszonylag kis helyen.Pl a fold ha egy 3 cm átmérőjű golf labda lenne akkor hozna létre feketelyukat.(tehát egy golf labda ami 3 c átmérőjű és megegyezik afüld tömegével hoz létre egy fekete lyukat)Hogy lás mért kicsi ez a szám elmondom hogy föld átmérőja 12700 km(kerekítve).Na mostmár tényleg remélem mindent leírtam.
2013. ápr. 18. 21:55
 18/21 anonim ***** válasza:
Leírtál mindent, csak minek.
2013. ápr. 18. 22:10
 19/21 Aroniusz ***** válasza:
Azért,hogy a kérdező megtudja a választ,vsgy legalábbis rávezessem a válaszra.
2013. ápr. 19. 21:00
 20/21 anonim ***** válasza:
Ezért kár volt, amennyi ostobaságot itt összehordtál.
2013. ápr. 19. 23:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!