Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha egy szülőnek minden fia...

Ha egy szülőnek minden fia ugyanazzal a genetikai betegséggel (génhiba) születik, akkor apától vagy anyától örökölték a hibát?

Figyelt kérdés
2013. ápr. 9. 16:37
1 2
 11/17 anonim válasza:
Ha van lányuk, akinél nem jelentkezik ez a hiba, akkor az anyától öröklődik!
2013. ápr. 19. 09:16
 12/17 anonim ***** válasza:

Ez baromira nem így van.

2013. ápr. 19. 10:16
 13/17 anonim ***** válasza:
anyától...(új felfedezés)
2013. ápr. 19. 12:21
 14/17 A kérdező kommentje:
Van egy kislányunk is, neki nincs ilyen problémája. Miért az anyától ebben az esetben, leírnátok a genetikai részét?
2013. ápr. 19. 18:47
 15/17 anonim ***** válasza:
Leírtam korábban, hülyeséget mondanak az utolsó válaszolók.
2013. ápr. 19. 23:55
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy kicsit későn válaszolok, de utánanéztem a korai varratelcsontosodás problémájának. Ha érdekel, itt részletesebben írnak róla:

[link]

(Feltételezem, hogy ez az probléma áll fenn, nem a súlyosabb, szindrómás eset.)

Nem részletezték a cikkben, pontosan mely gének vesznek részt a betegség kialakításában, de többféle növekedési faktort és antogonistájukat említik, amelyekhez esetenként több gén is tartozhat. Az ismereteink nem teljesek a szabályozási utakról, itt nem elsősorban "egygénes ki-bekapcsolás"-ról van szó, hanem időbeli/szférikus problémákról (bizonyos fejlődési stádiumban bizonyos helyen nem kapcsol be egy gén, vagy túl sokáig működik, mert nem kapcsolja le semmi).

Azonban az biztos, hogy az eddig feltárt genetika autoszómás lókuszokra koncentrálódik, azaz nem ivari kromoszómás öröklésről van szó. De mivel, mint említetted, a felmenők között senki sem beteg, nem tudni, ki hordozza és mely recesszív géneket (főleg, hogy nem is teljesen feltárt a hatásmechanizmus), illetve valahol azt olvastam, magzatkori pajzsmirigy-túlműködés is vezethet hasonló problémákhoz.

Ennélfogva a kérdés "hibás", mivel nem arról van szó, hogy a fiaid azért lettek betegek, mert fiúk. Ez sima véletlen is lehet. Egyelőre testi kromoszómás okait ismerjük a betegségnek, amik annyira szerteágazóak, hogy nem lehet megmondani, kitől örökölték a betegséget. Ezt még egy teljes genetikai tanácsadás során sem hiszem, hogy fel tudnák tárni, itt mindenféle egyéb faktorokról is szó van, lehet a méhbeli környezet miatt stb. Ez nem olyan egyszerű probléma, hogy innen megválaszolhassuk, jóval súlyosabb esetben tudnánk csak tippet mondani.

2013. máj. 23. 14:47
 17/17 A kérdező kommentje:

szia kedves utolsó válaszoló. Nagyon köszönöm a válaszodat. Még nem 100% hogy a 3. babánknál is craniosynostozis áll fenn, csak iszonyú kicsi a kutacsa, 6 hónapos lesz, kisujjbegynyi. Készült kétoldali koponya rtg, ott nem látták, hogy a varratok szűkebbek lettek volna, amit az első fiamnál már 4 hónapos korában láttak, illetve neki már benyomatképződés is látszódott ekkor.

Csak épp kicsit diszkraniás a koponyája, ami megint arra utal, hogy lehetséges, hogy őt is érinti ez a rendellenesség.

Érdekes, mert az 1. fiamnál a születéskor levett pku nem lett jó, folyamatosan, 3 éves koráig magasabb volt a tsh értéke, de soha nem kapott gyógyszert, mert subklinikus volt csak, mostmeg 4,5 évesen normalizálódott az értéke. érdekes. "csak" koponyaműtétje volt, egyéb rendellenesség nem társul hozzá.

Csak olvastam, hogy kb 30 %-ban genetikailag öröklődik ez a betegség, nagyobb százalékban egyszeri mutáció. Ezért jutott eszembe, hogy feltegyem a kérdést. Persze após részről "megfertőztem az ő tiszta vérüket" sértéssel már megkaptam a magamét:(, hogy miket szülök......

2013. máj. 23. 16:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!