Hogyan építhetek ilyen robotot (lent)?
Üdv!
Egy olyan robotot szeretnék építeni, ami megfigyelésre való. GPS vezérelt, hatkerekű, vagy lánctalpas, még nincs eldöntve és egy erdőben látna el "őrzési" feladatot és autómatikusan visszamenne a kisházhoz tölteni magát, ha merül, ott van áram. Egy AIRIS T940 GPS készülék felel majd a navigációért, persze a felesleges cuccok lekerülnek róla, mint például az érintőkijelző. A gond ott kezdődik, hogy nem tudom hogyan oldjam meg az irányítást. Egy komplett alaplap túl nagy és felesleges dolgokat tartalmaz, mint például a videóvezérlő. Az agya egy AMD sempron 2800+ proci lenne, de nem tudom mibe belerakni. Nem csináltam még ilyet, szóval nem tudok hozzákezdeni. A google ebben az esetben nem a barátom, ugyanis nemsokat segített, vagy csak rosszul kerestem. Elektronikához konyítok kicsit, pár dolgot meg tudok építeni, de "alaplapot" nem igazán.
Jótanácsok az ügyben?
A válaszodat előre is köszönöm!
Wadmalac:
Amit írtál, az igazából ugyanúgy központi, csak a cpu-nak plusz egy program, ami figyel és kapcsolókat kapcsolgat, ha megmakkan pár akku. Ha úgymond "független" energiaforrásról menne és ha nem lenne valahol elég a kraft és oda irányítana innen-onnan, akkor prioritást beprogramozni... teljesen független esetén pedig lesz ami, már írtam.
Te mit választanál?
(Bár most nincs választás, központilag megy savas akksikról, de ha lesznek polimerek... megnyílik pár lehetőség, de az jó sok órányi/napi/havi teszt és lehet a xarnak adunk pofont.
Te hogy képzeled így látatlanba?
Így utólag visszaolvasva hülyén hangzott az előző.
Szóval szerinted mi várható majd?
Persze, persze... igazából semmi adatot nem adok, de nagyvonalakban mégis???
Mondhatni szakbarbárok módjára csináljuk, azaz van az ötlet, tesztelés, majd vagy eldobjuk, vagy nem.
(Persze ez sokszor csak a csapat miatt van, volt hogy heteket "küszködtünk" vele eredmény nélkül, de jól éreztük magunk és ezt nem adja vissza semmi :-) )
Nem tudom, mennyi a teherbírása a kütyüdnek ,de sztem két 70 Ah akkuval a világból kimegy, mielőtt lemerülne, feltéve, hogy elbírja azt a 30-40 kilót. A lítium-akkuk árából kicserélhetsz 5 pár savas akkut, ha behalnak, sztem nem éri meg lítiumra váltani. Már csak azért sem, mert nagyon kényes és pontos töltőelektronikát igényel.
A savast meg szemérmetlenül megdurranthatod.
Akkukímélés érdekében belekombinálhatsz a nagy amperes áramfelvevők elé egy 1 farados kondit. De ez tényleg csak nagy amperekre érdemes, illetve ha a nagy ampercsúcsok meg tudják billenteni az elektronika tápellátását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!